Belföld

Nádas Péter: Orbán Viktor eszes ember, de van egy nagy tévedése

Azok a személyek, akik ma a politikát irányítják, egykor személyes okokból hagyták el a vidéket, ma pedig politikai számításból hagyják megdögleni. Magyarország néhány alulfejlett város. A köztük fekvő területek pedig hálóhelyek, ahol az állampolgárok munka és kultúra híján orientálatlanul tébolyognak

– mondta Nádas Péter a HVG-nek adott interjúban. Szerinte ezek az emberek a rendszer legnagyobb vesztesei, mégis ők fordulnak a legkevésbé szembe a rezsimmel. Sőt, még ennél is erőszakosabb rezsimet akarnak. Nádas szerint a Fidesznek azért nincs győzelemre esélyes ellenzéke, mert a magyar társadalom végletesen strukturálatlan.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nádas azt mondja, Orbán Viktor kiválóan felismerte, hogy az unió kolonialista szemléletével szemben meg kell teremtenie a magyar polgárságot, ha kell, akkor protekcionista alapon. Ez viszont hatalmas történelmi tévedés, mert polgárságot, kapitalizmust nem lehet protekcionista alapon megteremteni. A versenyen kívül alapított cégek egyik pillanatról a másikra omlanak össze, ha elengedi a kezüket a gondoskodó állam.

Ettől nem a polgárság, csak a hűbériség szelleme erősödik. 

A HVG megkérdezte, hogy egykori újságíróként mit gondol a Népszabadság bezárásáról és a Figyelő, TV2, Origo feletti hatalomátvételről. Nádas azt mondja,

Mint diktatúrában járatos embert ez a folyamat nem lepett meg. A rezsimekhez szokott magyar népesség azonnal alkalmazkodik, és azonnal ellenáll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik