Belföld
police car, cop pursuit in night blue red light

Vérlázító felvételt rejtett a gyereket bepoloskázó rendőr kémtolla

24.hu
24.hu

2017. 03. 27. 15:12

A rendőrök előállítás közben arra kényszerítettek egy nőt, hogy énekeljen és táncoljon. A komlói törzszászlós a lehallgatott rokonokat is megfenyegette.

Folytatódik annak a komlói rendőrnek a büntetőpere, akit az ügyészség azzal vádol, hogy illegálisan hallgatta le nevelt fiának rokonait. Mint arról a 24.hu is írt, K. T. törzszászlós 2015. május 23-án élettársa fiának táskájába egy kép- és hangfelvétel készítésére alkalmas, bekapcsolt állapotú tollat rakott, amikor a gyermeket a fiú apjának szüleihez vitte.

A vádirat szerint a férfi célja az volt, hogy megismerje, miről beszélgetnek az apa és a nagyszülők, illetve mit mondanak nevelt fiának. A felvételre a folyamatban lévő gyermekelhelyezési per megnyerése érdekében lehetett szükség. A nagyszülők azonban megtalálták a tollat, és feljelentést tettek. Első fokon a Pécsi Járásbíróság a napokban döntött az ügyben, tiltott adatszerzés elkövetése miatt a rendőrt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A rendőr és védője utóbb megfellebbezte a verdiktet, így a per a Pécsi Törvényszéken folytatódik.

Járőr vitte a fenyegető üzenetet

A toll azonban további bonyodalmakat is okozott. Amikor ugyanis K. T. megtudta, hogy a nagyszülők megtalálták és elvették, megpróbálta visszaszerezni a lehallgató eszközt. Először élettársa kérte vissza a tollat, mondván, az egy számára nélkülözhetetlen számítógépes adatrögzítő. Ám a nagyszülők nem adták, mivel rájöttek a toll valódi funkciójára.

Az asszony feljelentést tett lopás gyanújával a nagyszülők ellen, majd K.T. felhívta a főkapitányság ügyeletesét, és arra kérte őt, hogy egy járőrt küldjön ki az „ellopott” tollért. Az ügyeletvezető ezt megtette, a nagyszülőket megkereső járőr pedig azt az ígéretet tolmácsolta, hogy amennyiben a tollat visszaadják, akkor a gyermek anyja visszavonja a feljelentést, ha viszont nem, akkor kellemetlenségeik lesznek.

A nagyszülők nem ijedtek meg, hanem közölték, kémtoll volt unokájuk táskájában, és ezért ők is feljelentést tesznek. A járőr ekkor döbbent rá, mibe csöppent, és elállt a toll visszaszerzésétől.

A nagyszülők feljelentése nyomán ez az ügy katonai bíróság elé került, ahol első fokon felmentették, másodfokon viszont bűnősnek találták hivatali visszaélésben K. T.-t és a toll visszaszerzésére kísérletet tevő rendőröket. Az érintettek fellebbeztek, így ebben az ügyben a Kúria mondja ki a végső szót.

Megaláztak egy nőt előállítás közben

A történethez tartozik, hogy az ügyészség megnézte a tollon rögzített felvételeket, és találtak egy filmet egy megszégyenítő eljárásról.

A rendőrök előállítottak egy asszonyt, és arra késztették, hogy énekeljen, táncoljon.

Ezzel – „elképzelhető, hogy” – a rendőrök elkövették a kiszolgáltatott személy megalázása bűncselekményt, tájékoztatta tudósítónkat Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője. Ilyen ügyekben azonban csak a megalázott tehet feljelentést, és mivel a megtáncoltatott asszony ezzel nem élt, így nem indult vizsgálat.

Megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy a fenti ügyekben folyt-e belső vizsgálat? Megtudtuk, hogy az említett esetek okán négy fegyelmi és egy méltatlansági eljárás indult négy rendőr ellen. Két fegyelmi az érintettek elmarasztalásával zárult, kettő folyamatban van, amiképp a méltatlansági procedúra is folytatódik még.

Ungár Tamás

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.