Belföld

“A kereszténység nevében rettenetes gyűlöletcsomagokat akasztunk egymás nyakába”

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2017. 01. 16. 14:54

Korábban a témában:

Január elején indult el a Szabadfogas mozgalom, aminek lényege, hogy az utcákra kihelyezett fogasokra kabátokat gyűjt azoknak, akik nagyon fáznak ebben a régóta tartó hidegben.

Az első fogast a Vígszínház elé helyezték ki még január 7-én, azzal a felirattal, hogy

ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet.

A mozgalom néhány nap alatt először országos szintűvé vált, majd az ország határain kívülre is eljutott. Az alábbi térképen látható, mennyi helyen várják kabátok a rászorulókat.

A mozgalom azonban ennyivel nem érte be, nemrég bejelentették, “most, hogy felöltözni látszik az ország, itt az ideje, hogy jól is lakjon”. Ezért jött létre a Szabadkonyha, aminek lényege, hogy arra kérnek mindenkit, ha valaki túl sokat főzött vagy túl sokat vásárolt valamilyen ételből, és nem szeretné, hogy megromoljon, tegye bele egy dobozba, és rakja le a Szabadfogas mozgalom egyik pontjánál.

24.hu / Neményi Márton

A Szabadfogast elindító Gerlóczy Zsigmond a 24.hu-nak azt mondta, ő csak olyan értelemben jelenti a vezérfonalát a mozgalomnak, hogy világra hívta, és a kezdetektől fogva népszerűsíti azt. A gondoskodást nem kellett feltalálni, mondta.

A mozgalomban mindenkit szívesen látunk, akár politikusokat is, de kizárólag magánemberként. Olyan ez az egész, mint egy lánc, a kivitelezésben pedig mindannyian egyenlő szemek vagyunk

– tette hozzá.

Gerlóczy várja, milyen folyományai lesznek a kezdeményezésnek, nagyon izgatott a jövőre nézve.

Arra jó ez az egész, hogy ráébreszti az embereket, hogy nem csak a közös utálkozás hozhatja össze őket

– mondta.

A 21 éves fiú rámutat arra is, hogy a Szabadfogas körüli teendők rengeteg idejét elveszik, és mivel egyébként zenész, így jelenleg nem jut ideje gyakorlásra, zeneszerzésre. Éppen ezért a későbbiekben inkább csak a kezdeményezés kreatív részében szeretne részt venni, nem mint adminisztrátor és propagátor.

Elárulta, az első hasonló kezdeményezés Iránban indult 2016 januárjában The Wall of Kindness néven, ez adta a Szabadfogas ötletét. A legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy mivel már Magyarország határain kívülre is eljutott a mozgalom, más országok lokális szabadfogas-propagátoraival összefogva megvette a freeclothesrack.com domaint, ahol hamarosan szeretnének létrehozni egy világtérképet, amin

bejelölhetnék az összes helyszínt világszerte, ahol kabátokhoz lehet jutni.

A Szabadfogas alapítóját Tokiótól Kaliforniáig többen megkeresték, Franciaországból több tehetős jótékonykodó is meghívta magához, egyesek még a repülőjegyét is kifizetnék, ha ellátogatna hozzájuk.

Ez egy olyan kezdeményezés, amit a szükség hozott el. Szeretném, hogy Magyarország lakosai képesek legyenek a szükség idejében cselekedni, összefogni

– jegyezte meg az ötletgazda.

Gerlóczy szerint attól, hogy előbb-utóbb vége lesz a kemény fagyoknak, nem fog elfogyni a mozgalom ereje. Szeretné, hogy az év minden időszakában tiszta ruhákhoz juthassanak azok, akiknek szüksége van rájuk. Vannak konkrét tervei a jövőre nézve, de ezekről egyelőre nem beszél.

A kereszténység nevében rettenetes gyűlöletcsomagokat akasztunk egymás nyakába

– fűzte hozzá Gerlóczy.

24.hu / Neményi Márton

A Szabadfogas ez ellen szeretne valamit tenni, a maga konszolidált módszereivel. A kezdeményező azt várja, hogy a mozgalom széles körben indítson el pozitív folyamatokat. Reméli, hogy ahhoz is hozzájárul majd, hogy az egyházi szervek jobban kivegyék a részüket az adakozásból.

Felvettem a vállamra egy keresztet, amit jó szellemben szeretnék cipelni.

Hosszú távon azt szeretné, ha a kreatív, alkotó emberek az önzetlenség és egyenlőség szellemében segítsenek másokon. Gerlóczy szerint a környezetünket az szorongatja, hogy

a hatalom és az egyházi szervezetek ilyen szinten összefonódtak,

és az lenne a fő feladatunk, hogy a két oldal szétválasztásával hozzájáruljunk a társadalmi és jogi egyenlőség megteremtéséhez.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.