Belföld

“A kereszténység nevében rettenetes gyűlöletcsomagokat akasztunk egymás nyakába”

Január elején indult el a Szabadfogas mozgalom, aminek lényege, hogy az utcákra kihelyezett fogasokra kabátokat gyűjt azoknak, akik nagyon fáznak ebben a régóta tartó hidegben.

Az első fogast a Vígszínház elé helyezték ki még január 7-én, azzal a felirattal, hogy

ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet.

A mozgalom néhány nap alatt először országos szintűvé vált, majd az ország határain kívülre is eljutott. Az alábbi térképen látható, mennyi helyen várják kabátok a rászorulókat.

A mozgalom azonban ennyivel nem érte be, nemrég bejelentették, “most, hogy felöltözni látszik az ország, itt az ideje, hogy jól is lakjon”. Ezért jött létre a Szabadkonyha, aminek lényege, hogy arra kérnek mindenkit, ha valaki túl sokat főzött vagy túl sokat vásárolt valamilyen ételből, és nem szeretné, hogy megromoljon, tegye bele egy dobozba, és rakja le a Szabadfogas mozgalom egyik pontjánál.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

A Szabadfogast elindító Gerlóczy Zsigmond a 24.hu-nak azt mondta, ő csak olyan értelemben jelenti a vezérfonalát a mozgalomnak, hogy világra hívta, és a kezdetektől fogva népszerűsíti azt. A gondoskodást nem kellett feltalálni, mondta.

A mozgalomban mindenkit szívesen látunk, akár politikusokat is, de kizárólag magánemberként. Olyan ez az egész, mint egy lánc, a kivitelezésben pedig mindannyian egyenlő szemek vagyunk

– tette hozzá.

Gerlóczy várja, milyen folyományai lesznek a kezdeményezésnek, nagyon izgatott a jövőre nézve.

Arra jó ez az egész, hogy ráébreszti az embereket, hogy nem csak a közös utálkozás hozhatja össze őket

– mondta.

A 21 éves fiú rámutat arra is, hogy a Szabadfogas körüli teendők rengeteg idejét elveszik, és mivel egyébként zenész, így jelenleg nem jut ideje gyakorlásra, zeneszerzésre. Éppen ezért a későbbiekben inkább csak a kezdeményezés kreatív részében szeretne részt venni, nem mint adminisztrátor és propagátor.

Elárulta, az első hasonló kezdeményezés Iránban indult 2016 januárjában The Wall of Kindness néven, ez adta a Szabadfogas ötletét. A legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy mivel már Magyarország határain kívülre is eljutott a mozgalom, más országok lokális szabadfogas-propagátoraival összefogva megvette a freeclothesrack.com domaint, ahol hamarosan szeretnének létrehozni egy világtérképet, amin

bejelölhetnék az összes helyszínt világszerte, ahol kabátokhoz lehet jutni.

A Szabadfogas alapítóját Tokiótól Kaliforniáig többen megkeresték, Franciaországból több tehetős jótékonykodó is meghívta magához, egyesek még a repülőjegyét is kifizetnék, ha ellátogatna hozzájuk.

Ez egy olyan kezdeményezés, amit a szükség hozott el. Szeretném, hogy Magyarország lakosai képesek legyenek a szükség idejében cselekedni, összefogni

– jegyezte meg az ötletgazda.

Gerlóczy szerint attól, hogy előbb-utóbb vége lesz a kemény fagyoknak, nem fog elfogyni a mozgalom ereje. Szeretné, hogy az év minden időszakában tiszta ruhákhoz juthassanak azok, akiknek szüksége van rájuk. Vannak konkrét tervei a jövőre nézve, de ezekről egyelőre nem beszél.

A kereszténység nevében rettenetes gyűlöletcsomagokat akasztunk egymás nyakába

– fűzte hozzá Gerlóczy.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

A Szabadfogas ez ellen szeretne valamit tenni, a maga konszolidált módszereivel. A kezdeményező azt várja, hogy a mozgalom széles körben indítson el pozitív folyamatokat. Reméli, hogy ahhoz is hozzájárul majd, hogy az egyházi szervek jobban kivegyék a részüket az adakozásból.

Felvettem a vállamra egy keresztet, amit jó szellemben szeretnék cipelni.

Hosszú távon azt szeretné, ha a kreatív, alkotó emberek az önzetlenség és egyenlőség szellemében segítsenek másokon. Gerlóczy szerint a környezetünket az szorongatja, hogy

a hatalom és az egyházi szervezetek ilyen szinten összefonódtak,

és az lenne a fő feladatunk, hogy a két oldal szétválasztásával hozzájáruljunk a társadalmi és jogi egyenlőség megteremtéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik