Belföld

Hétköznapi magyar hősök, akiknek egy év alatt megváltozott az életük -1. rész

Egy évvel stroke-ja után újra fekete öves vizsgára készül Zsolt; Mónika mégis vállalta a kemoterápiát a fiáért; hiába keresi anyját és testvérét az életmentő afgán fiú; az év állatorvosa lett Zoltán, pedig nem is praktizál; vak afrikai kislány műtétjére szerzett pénzt Márta - felidézzük az elmúlt év legmeghatóbb, legérdekesebb sztorijait és elmesélik interjúalanyaink, mi változott az életükben, mióta bemutattuk őket. Első rész.

Nem kértünk, és mégis kaptunk

Újra taekwondozik Pásztor Zsolt, aki másfél éve mozdulni sem bírt, az életéért küzdöttek. Apja, anyja és testvére rendületlen támogatásával sikerült újra pástra állnia, egy évvel a stroke után.

p

A mindig optimista apa ezúttal kicsit homályosabban érzékeli az apró sikereket.

Zsolt javulása lelassult, van, hogy szélmalom harcnak tűnik az egész. A térde továbbra is csak egy irányban mozog, ahogyan a karja is. Bár egyre erősebbek a mozdulatok, egyre határozottabban tudja csinálni a feladatokat.

Lelkifröccsből naponta kap jó adagot a fiú, emellett apja segíti az edzésben és kreatív ötletekkel is igyekszik gyorsítani a felépülést.

A cipő sarkát és a derekára erősített nadrágszíjat összekötöttem egy gumiszalaggal, ami járásnál hátra és felfelé rántja a lábát, így a csúnya járást próbáljuk kiküszöbölni.

Benne vagyunk egy “Vectra C, Signum Club Hungary” Facebook-csoportban és a tagok kerestek meg, hogy ismerik a történetünket, gyűjtést szerveznének. Mondanom sem kell, megkönnyeztük ezt is. Mondtam, hogy ne, mert mindenkinek kell a pénz. Gyűjtünk inkább kupakot, az csak figyelmesség. De ők hajthatatlanok voltak. Amikor hívtak, hogy megvan a pénz, napokig csak hümmögtünk, nem tudtuk hova tenni ezt a dolgot. Nem kértünk, és mégis kaptunk.

Miközben a szülők azon gondolkodtak, hogyan hálálják ezt meg a csoportnak, Zsolt közölte, első érmét felajánlja a klubnak. Ez a szülőket újra könnyekig hatotta. Nem tudnak elég hálásak lenni azokért a kis felajánlásokért is, amikből gyógytornászt, masszőrt, vitaminokat és fejlesztő eszközöket finanszírozhatnak.

Zsolt a napi torna mellett heti egy-két alkalommal edz, készül a fekete öves, 1 DAN-os mestervizsgára.

Azzal próbálom motiválni, hogy hetente felveszek azonos gyakorlatokat és időnként összerakom egy videóban, hogy lássa a fejlődést.

Anyja főleg az ébredező végtagok masszírozással segíti a fiút, a hivatalos ügyek intézésével, kupakgyűjtés-koordinálásával, valamint tanítja magántanuló fiát. Öccse, Máté pedig főleg a lelkét erősíti, ha kell keményen. Például kérésre sem ad Zsolának vizet, mondván, minden erőfeszítése az ő sikere lesz.

Öltözködésben, tisztálkodásban már nem szorul segítségre, sőt egyszerűbb ételeket saját maga is el tud készíteni. Ha kell, pár megállóra egyedül is elengedik tömegközlekedéssel, csak azt kérik, vigyen botot, még ha alapvetően nincs is rá szüksége, mert így jobban figyelnek rá, nem lökik fel.

Zsolt 20 éves születésnapjára egy videót készített az apja az elmúlt 1 évről.

Követjük Zsoca felépülését

Tudtam, hogy atomgáz van, arra gondoltam, a testvérem itt fog meghalni

A fiú, aki az életért való küzdelemért kapott aranyérmet

Nyáron egy lépést sem tudott megtenni, most futni próbál

Egy évvel agyvérzése után újra taekwondozik a húszéves fiú

„Az éhenhalástól mentett meg a 24.hu cikke”

 “Rettegek, hogy nem tudom felnevelni a fiamat”

Tasi Mónika 11 évvel gége- és szájrákja után újabb daganatokkal küzd. Egy éve hasnyálmirigyrák miatt aggódott, mi lesz ötéves kisfiával, ha nem gyógyul meg. Akkor azt mondta, kemoterápiát nem akar többet, olyan rossz emlékei vannak, aztán nyáron mégis vállalta a kezelést. Műtötték is, de már nemcsak hasnyálmirigyrákkal, hanem tüdő- és hörgődaganattal is.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Férjétől időközben elköltözött, mert azt mondja, úgy kezelte, mintha fertőző lenne. Nem tartja vele a kapcsolatot, és nem is akar róla beszélni. Új társa lett nemrég. Ő a legnagyobb támasza most.

 Veszprémben élünk albérletben, a párom dolgozik, de nagyon nehezen élünk. Lerokkantottak 47 százalékra, így kapok 22 870 forint rokkantságit.

Tavaly, miután megírtuk történetét, rengeteg olvasónk felajánlotta segítségét. Azt mondja, életmentő volt a támogatás.

Akkor az adomány nélkül éhen haltunk volna.

Bár két hete újabb daganatot találtak a tüdején, Móni tovább küzd. Hiszi, hogy felépül.

Hinnem kell, nem adhatom fel. Én szeretném felnevelni Rikit. Akkor is, ha mélyszegénységben, de mellette kell lennem.

tasi monika kisfia

Nem találja családját Aziz

Még mindig bizonytalan annak az afgán fiúnak a sorsa, aki azzal vált ismertté Magyarországon, hogy megmentette egy férfi életét, aki részegen betört egy üveget és csaknem elvérzett.

Fotó: Kaufmann Balázs
Fotó: Kaufmann Balázs

Aziz továbbra is egy német kisvárosban él egy családnál. Arra számított, nyáron eldől, maradhat-e Európában. Egyelőre azonban nem hívták be interjúra, csak vár – tudtuk meg magyarországi fogadott húgától. Csenge elmondta azt is, hogy továbbra sem került elő Aziz édesanyja és bátyja, hiába próbálták szociális munkások egyesíteni a még Magyarország előtt szétszakadt családot.

Most hébe-hóba dolgozik faiparnál, amúgy tanul németet és angolt. Egyébként egyik tanára magyar.

Aziz arról is beszélt Csengének, hogy még mindig magányosnak érzi magát, annak ellenére, hogy a német családnál nagyon jó dolga van, szeretik, gondoskodnak róla. A Facebookra feltöltött fotókon néha látható fiúk társaságában, de azt mondja, nincsenek barátai.

aziz

Kitüntették a Zállatorvost

Tavaly februárban mutattuk Simanovszky Zoltánt, aki vicces videókkal igyekszik érthetővé tenni az állatbetegségeket.

Az egykori állatorvosnak újabb rajongókat hozott a cikk. Napi 1900 megtekintése volt a kisfilmjeinek pár napig. Aztán elcsendesedett az érdeklődés, majd megjelent a baktérium és vírus közti különbséget taglaló videója, ami bombaként robbant.

Olyan megtekintés- és feliratkozásdömping érkezett, mint addig soha. Bár a roham már lecsengett, még mindig érzem a hatását. Jelenleg több, mint 17000 feliratkozóm van és 50-60-nal gyarapszik naponta.

És még egy nagy sikerről számolt be Zoltán:

A Magyar Állatorvosi Kamara nekem adta az idei Év Állatorvosa kitüntetést. Ezt a Zállatorvossal sikerült elérnem.”

zallatorvos-video-2-1024x576

A díj hivatalos indoklása szerint “a közvélemény előtt az állatorvosi Kart példamutatóan képviseli, kiemelkedő teljesítményt nyújtott a magyar állatorvosi közösség érdekeinek érvényesítése és szélesebb körű társadalmi elismertsége érdekében, az állatorvosi hivatásról pozitív képet mutatva.”

Mi pedig szeretnénk hinni, hogy a videónk hívta fel a figyelmet Zoltán hiánypótló, társadalmilag hasznos munkásságára.

A Zállatorvos magyarázta már a DNS-t, de lesz vicces oktatóanyag a mutációról és az evolúcióról is.

Magyar adományból műthetik a vak afrikai kislányt

Bálint Mártának nem sikerült időben elég szavazatot gyűjtenie ahhoz, hogy milliókkal segíthesse a szegényeket, de ez nem vette kedvét. Más utakon küzd céljaiért. Az elmúlt hónapok egyik sikereként említi, hogy közreműködésével magyar adománnyal segíthetik egy nigériai vak kislány szemműtétjét. A Get in the Ring Budapest verseny bevételét ajánlották fel, ami részben fedezi a költségeket. Ezt az édesanya egy videóban köszönte meg.

Márta szerint az angliai pályázat mindenképpen jó volt arra, hogy hírét vigyék a világban a CoGoodwill nevű társadalmi vállalkozásnak, amivel a nélkülözők életét kívánják jobbá tenni. Facebook-oldalukon az Adni jó decemberi akcióikról is beszámolnak. Vittek ajándékot rászoruló gyerekeknek és hajléktalanoknak is.

Az elmúlt hónapok főbb történései között említi, hogy októberben a TEDxDebrecen-en mutatkozott be: Szívből érkezett címmel mesélte el, hogyan választotta hivatásul a segítségnyújtást.

Az év fontos feladatának tekinti, hogy olyan befektetőket találjanak, akik a társadalmi értékteremtésben érdekeltek. A cél továbbra is hidat építeni a tehetősek és a nélkülözők között.

Bálint Márta

Olvasói sztorik