Belföld

Csak részben véd agyhártyagyulladás ellen az ingyenessé tett védőoltás

A teljes védettséghez továbbra is mélyen zsebbe kell nyúlni, pánikra azonban nincs ok.

Bár az agyhártyagyulladás miatti decemberi halálesetek után a kormány januártól ingyenessé tette a C típusú Meningococcus elleni védőoltást, valójában továbbra is sok pénzt kell fizetni a teljes védettségért – írja a Magyar Nemzet. Sok szülő csak a gyermekorvosnál szembesül vele, hogy további kétféle oltás beadása is szükséges lenne az ingyenes mellett.

Ezek összesen akár 130 ezer forintba is kerülhetnek,

ráadásul a B típusú baktériumtörzs ellen védő vakcinából nincs is elég az országban. Egyébként ha az állam átvállalná az agyhártyagyulladás valamennyi fajtája ellen szükséges védőoltás költségét, 17-18 milliárd forintból megoldhatná az évente születő csecsemők védelmét.

A lap azt írja: azt a vakcinát tették ingyenessé januártól, amely csak az egyik, amúgy kevesebb áldozatot szedő baktériumtörzs ellen ad védettséget, ráadásul ez eddig sem volt drága, ezért a gyerekek jelentős részét már beoltatták vele.

A lapnak nyilatkozó gyermekorvos, Kádár Ferenc elmondta: az agyhártyagyulladást okozó baktériumot minden tizedik ember hordozza a torokváladékában, de csak akkor van baj, ha áttöri a nyálkahártya védőrétegét, és bejut a véráramba. Ez itthon rendkívül ritka. Kádár ugyanakkor megjegyezte: a C típusú Meningococcus védőoltás ingyenessége is fontos, mert annak 6-7 ezer forintos költsége is sokaknak megterhelő volt.

A szakember hozzáfűzte: bár a decemberi halálesetek megrázóak voltak,

pánikra nincs ok, tavaly sem volt több megbetegedés hazánkban, mint az előző években.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik