Belföld

Vadkanmészárlást rendeztek a Mecsekben, de minek

vaddisznó (vaddisznó)
vaddisznó (vaddisznó)
A földművelési miniszter szerint nincs itt semmi látnivaló, 200 vaddisznó lemészárlása csak arra kell, hogy csökkentsék a vadállományt. És ha egy külföldi vadász fizet is ezért, akkor az már bulika.

Eleve elég fura a hobbivadászat szokása manapság, amikor iparilag megtermelik a húst, és nem az embernek kell befogni (persze, vadállomány-fenntartás miatt ez szükséges, ezt elismerjük), de néha még ezen is sikerül túltenni. A Bors ír róla, hogy a Zselicben jött össze a bravúr november 5-6-án,

amikor külföldi vadászok 200 vaddisznót lőttek halomra.

Az állami Mecsekerdő Zrt. sasréti erdejében történt a nemzetgazdaságilag bizonyára roppant hasznos állatgyilkolás. A történet úgy derült ki, hogy egy informátor Szakács László MSZP-s képviselőhöz fordult. Kiderült, hogy aránylag kevés hősiesség volt a vadkanok lelövésében:

előre összeterelték őket egy rétre, majd feszített tempóban sorban agyonlőtték őket. A tanú szerint a mészárlás után a talaj is vérben ázott.

Ilyenkor abban reménykedik az ember, hogy az egész kitaláció, valaki csak be akarja sározni az állami tulajdonú erdészetet, de nem. Szakács írásbeli kérdéssel fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez. Fazekas válaszában azt írta, egy külföldi megrendelő vitte végbe a gyilkolászást, sőt még 5 százalék kedvezményt is kapott.

A lap utánanézett az áraknak, ezek szerint a vaddisznók hajtó- és terelővadászata 3-5 fő részére napi 308 ezer forintnyi euróba kerül. 13 főtől már napi 924 ezer forint az ár. A sasréti erdőben egy évben maximum 210 vaddisznót lehet lelőni, tehát az idei keret ezzel ki is merült.

Fazekas szerint amúgy nem okozott károkat a tömeges kivégzés, a tervek szerint csökkenteni kell a nagyvadak állományát, itt jórészt máshol befogott és idetelepített állatokat lőttek ki. Bónusz kedvezmény a sertéseknek: még menekülőút is volt nekik a terület nagysága miatt. Köszönjük, miniszter úr, megnyugodtunk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik