Belföld

Szétszedték Orbánt a New York Times újságírói

Vezércikkben ír a magyarországi állapotokról a New York Times szerkesztősége. Megemlékeznek a magyar népszavazásról, ami bár érvénytelen volt, de 3,3 millió választópolgár mégiscsak egyetértett Orbán Viktor bevándorlásellenes politikájával.

Azt is megemlítik, hogy a kormány nem kevesebb, mint 36 millió dollárnyi állami pénzt költött el erre.

Természetesen a New York Times újságírói is tisztában vannak azzal, hogy Európában most komoly menekültválság van, és a terrortámadások is fokozták a problémát. Ennek pedig szerintük az lett az eredménye, hogy az emberek elveszítették hitüket a kormányzati intézményekben és az Orbánhoz hasonló populista, nacionalista vezetők felé fordultak.

A lap szerint az európai vezetőnek sokkal jobban kell megoldani ezt a problémát.

A New York Times azt is megemlíti, hogy Magyarországnak csak 1294 menekültet kellett volna befogadnia, de a kormány inkább félelmet generált a muszlim menekültekkel. Hozzáteszik, Orbán ezt a keresztény értékek megőrzésével magyarázta.

De arról is írnak,

 úgy tűnik Orbán elfelejtette, hogy 56-ban 200.000 magyar hagyta el az országot egy jobb élet reményében.

A New York Times újságírói szerint miközben Orbán kerítést épített a határra, hogy a háború ellen menekülőket feltartóztassa, nem bánik minden külföldivel ilyen szigorúan. Szívesen látja például a gazdag, letelepedési kötvényt vásárolókat.

Hozzáteszik, elég sok ország, ahol 55 ezer betöltetlen állás van, szívesen látná a menekülteket, Szijjártó a New York Times-nak azt mondta, ezt ők inkább belülről oldanák meg.

Cikkük végén azt írják, miközben Orbánék visszautasítják az EU megoldási javaslatait a menekültválságra, arról nem beszélnek, hogy otthagyják az uniót, miután az ez évi több milliárd dollárnyi támogatás kiesését jelentene. Orbán ehelyett a környező országokat is a kvóta elutasítására próbálja rábeszélni.

Európa vezetői úgy tűnik, egyelőre vonakodnak attól, hogy megbüntessék Magyarországot, de egy ilyen lépést lehet, hogy komolyan kell majd venni egy bizonyos ponton.

– teszik hozzá.

Orbán és a többi nacionalista, akik elutasítják a tolerancia és a szabad mozgás liberális értékeit a modern Európa szívében, azt kockáztatják, hogy olyan ellenségeskedést keltenek, melyek kevesebb mint egy évszázada világháborúhoz vezettek, zárják.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik