Belföld

Szétszedték Orbánt a New York Times újságírói

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2016. 10. 11. 07:46

Vezércikkben ír a magyarországi állapotokról a New York Times szerkesztősége. Megemlékeznek a magyar népszavazásról, ami bár érvénytelen volt, de 3,3 millió választópolgár mégiscsak egyetértett Orbán Viktor bevándorlásellenes politikájával.

Azt is megemlítik, hogy a kormány nem kevesebb, mint 36 millió dollárnyi állami pénzt költött el erre.

Természetesen a New York Times újságírói is tisztában vannak azzal, hogy Európában most komoly menekültválság van, és a terrortámadások is fokozták a problémát. Ennek pedig szerintük az lett az eredménye, hogy az emberek elveszítették hitüket a kormányzati intézményekben és az Orbánhoz hasonló populista, nacionalista vezetők felé fordultak.

A lap szerint az európai vezetőnek sokkal jobban kell megoldani ezt a problémát.

A New York Times azt is megemlíti, hogy Magyarországnak csak 1294 menekültet kellett volna befogadnia, de a kormány inkább félelmet generált a muszlim menekültekkel. Hozzáteszik, Orbán ezt a keresztény értékek megőrzésével magyarázta.

De arról is írnak,

 úgy tűnik Orbán elfelejtette, hogy 56-ban 200.000 magyar hagyta el az országot egy jobb élet reményében.

A New York Times újságírói szerint miközben Orbán kerítést épített a határra, hogy a háború ellen menekülőket feltartóztassa, nem bánik minden külföldivel ilyen szigorúan. Szívesen látja például a gazdag, letelepedési kötvényt vásárolókat.

Hozzáteszik, elég sok ország, ahol 55 ezer betöltetlen állás van, szívesen látná a menekülteket, Szijjártó a New York Times-nak azt mondta, ezt ők inkább belülről oldanák meg.

Cikkük végén azt írják, miközben Orbánék visszautasítják az EU megoldási javaslatait a menekültválságra, arról nem beszélnek, hogy otthagyják az uniót, miután az ez évi több milliárd dollárnyi támogatás kiesését jelentene. Orbán ehelyett a környező országokat is a kvóta elutasítására próbálja rábeszélni.

Európa vezetői úgy tűnik, egyelőre vonakodnak attól, hogy megbüntessék Magyarországot, de egy ilyen lépést lehet, hogy komolyan kell majd venni egy bizonyos ponton.

– teszik hozzá.

Orbán és a többi nacionalista, akik elutasítják a tolerancia és a szabad mozgás liberális értékeit a modern Európa szívében, azt kockáztatják, hogy olyan ellenségeskedést keltenek, melyek kevesebb mint egy évszázada világháborúhoz vezettek, zárják.

 

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.