Belföld

Orbánnak idén sem kellett a parlamentben válaszolnia

24.hu
24.hu

2016. 07. 31. 06:29

Az LMP-frakció három tagja volt a legaktívabban interpelláló képviselő az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, a legtöbb interpellációt pedig Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez címezték.

Az első fél évről készült, a parlament honlapjára felkerült részletes statisztika szerint a képviselők tavasszal összesen 451 interpellációt nyújtottak be – a kormányoldal 130-at, az ellenzék 321-et jegyez -, ezekből pedig összesen 128 hangozhatott el az ülésteremben.

A szóbeli interpellációk címzettje a legtöbb esetben Balog Zoltán volt, de a miniszter helyett mind a 36 esetben államtitkára válaszolt.

A képviselők a második legtöbbször Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez fordultak, a tárcavezető a 21 neki címzett interpellációból hétre válaszolt személyesen.

Szintén hét esetben felelt a neki címzett interpellációra a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, akit a legkevesebbszer, mindössze kétszer helyettesített államtitkára ilyenkor.

Lázár János kétszer válaszolt az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett interpellációkra. A kormányfőnek így szóban egyetlen interpellációra sem kellett reagálnia – hasonlóan kereszténydemokrata helyetteséhez, Semjén Zsolthoz -, ugyanakkor az ellenzék összesen 24 interpellációt nyújtott be a miniszterelnöknek, a legtöbbet, 17-et a Jobbik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter négy, Trócsányi László igazságügyi tárcavezető három interpelláció címzettje volt, Simicskó István honvédelmi miniszternek pedig egyszer sem kellett megszólalnia a hétfőnkénti interpellációs blokkokban.

A három legtöbbet interpelláló képviselő az LMP padsoraiból került ki: Szél Bernadett kilencszer, Sallai R. Benedek nyolcszor, Schmuck Erzsébet pedig hat alkalommal fordult a miniszterekhez. Őket az MSZP padsoraiból Gúr Nándor és Tukacs István, a Jobbikból pedig Szilági György követi öt-öt interpellációval. A kormányoldalról a KDNP-s Hollik István volt a legaktívabb interpelláló négy felszólalással.

Az ülésszak részletes statisztikáiból az is kiderül, hogy a napirendi pontok tárgyalását megelőzően Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szólalt fel a legtöbbször, kilenc alkalommal, egy felszólalással megelőzve a KDNP-s Harrach Pétert és az LMP-s Ikotity Istvánt.

A jellemzően késő esti órákban elhangzó napirend utáni felszólalásokban a Jobbik-frakció hét tagja volt a legaktívabb: Ander Balázs és Farkas Gergely 13-13 esetben kért szót az ülésnap végén.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.