Belföld

Aggasztó a tiszai szennyvízhelyzet

tisza(1)(960x640).jpg (Array)
tisza(1)(960x640).jpg (Array)

Mint az őrült, ki letépte láncát,
Vágtatott a Tisza a rónán át,
Zúgva, bőgve törte át a gátot,
El akarta nyelni a világot!
(Petőfi Sándor – A Tisza)

Aggasztónak nevezte a Tisza vásárosnaményi szennyvíz-szennyezéséről szóló híreket Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, aki arra kérte az illetékes hatóságokat és az érintett önkormányzatokat, hogy hozzák nyilvánosságra a szennyezésről rendelkezésükre álló adatokat, illetve tájékoztassák a lakosságot a megtett és a várható intézkedésekről.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala által az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményben Szabó Marcel emlékeztetett, a sajtóban több helyszíni tudósítás és tényfeltáró riport jelent meg, melyek a mérési adatokra és hatósági intézkedésekre hivatkozva felhívják a figyelmet arra, hogy a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. vásárosnaményi üzemmérnökségének szennyvíztelepéről megfelelő tisztítás nélkül kerül a Tiszába több település kommunális szennyvize.

A magas lebegőanyag-tartalom, azaz a szennyvíziszap el nem távolítása következtében nemcsak a folyó vize szennyeződhet el, de az iszapba kiülepedő lebegő anyagok a szennyező forrás megszűnése után is állandósíthatják ezt a helyzetet – figyelmeztetett a biztoshelyettes. Szabó Marcel szerint ennek alapján a lakosság joggal várja el, hogy a területekért felelős állami szervek megszólaljanak az ügyben, ismertessék a vizsgálataikban mért adatokat, valamint felhívják a figyelmet a felmerülő veszélyre.

Hangsúlyozta, az ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízkezelés az egészséghez és az egészséges környezethez való alkotmányos jog érvényesüléséhez nélkülözhetetlen alapvető közszolgáltatás.

Szabó Marcel közleményében azt kérte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivataltól és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól, hogy adjanak ki közös tájékoztatót, melyben közlik a lakossággal a vásárosnaményi szennyvíztisztítóból kikerülő szennyvíz minőségére és mennyiségére vonatkozó vizsgálataik eredményét, illetve a szennyezés a Tiszára és az érintett környezetre, a lakosság egészségére gyakorolt hatását.

Az ügyben a szennyvíztelepet 2013 óta üzemeltető TRV Zrt. a Szabolcs Online (www.szon.hu) megkeresésére azt írta, a telep úgynevezett kombinált levegőztető műtárgyát az előző üzemeltető állította le még 2002-ben, amelyet megkíséreltek újra üzembe helyezni, azonban ez nem járt sikerrel. Az elvégzett mérések a megadott határértékek túllépését mutatták, ezért tavaly júliusban végleg leállították ezt a műtárgyat.

A Tiszába a TRV Zrt. üzemeltetése óta a telepről nem folyik tisztítatlan szennyvíz, a folyóba csak a technológiai berendezésekkel kezelt víz kerül. A vizsgálatok viszont a nitrogén rendszeres határérték-túllépését mutatják. Ennek mennyisége terhelést okoz a folyó élővilágára nézve, ám a nitrogén hígítása miatt ez csekély mértékű, olvasható a Szabolcs Online oldalán.

Hozzátették: a felújításra váró kombinált műtárgyegység kivételével a TRV Zrt. telepén minden technológiai egység üzemel.

A szennyvíztelepet tulajdonló vásárosnaményi önkormányzat jelentős összeget költ a víziközmű vagyonának karbantartására és fejlesztésére, viszont indokolt telep korszerűsítése – nyilatkozta a szon.hu-nak Filep Sándor (Fidesz-KDNP), a beregi város polgármestere. A tudósítás szerint a polgármester elmondta, a helyhatóság uniós pályázatot nyújtott be a szennyvíztisztító rekonstrukciójára, az előkészítő pályázat keretében elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, az engedélyes tervek, a jogerős engedélyek és a megvalósításra vonatkozó közbeszerzési dokumentáció.

A beruházás megvalósítása már csak a körülbelül 1 milliárd forintos uniós támogatás függvénye – tette hozzá a polgármester.

(?TI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik