Belföld

Robbanás volt a Hortobágyon, négy tűzszerész meghalt

Épp hatástalanítani próbáltak egy robbanószerkezetet.

Halálos baleset történt pénteken délután a Hortobágyon, a nádudvari bombázólőtéren. A hírek szerint egy II. világháborús robbanótestet próbáltak hatástalanítani, amikor az felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy katonát pedig helikopterrel vittek Budapestre a Honvédkórházba, hogy ellássák sérüléseit.

Az ügyben egyelőre hírzárlatot rendeltek el, a Honvédelmi Minisztérium este 9 óra után ígért sajtótájékoztatót. Közleményt adtak ki, melyben azt írták:

a területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozó tűzszerészek mentesítési feladatokat láttak el.

A lőteret 1940 óta használta a német, orosz és magyar hadsereg, a 4100 hektáros területre rengeteg bombát ledobtak. Rengeteg kráter és tölcsér van a területen, amelynek mentesítését 2013-ban kezdték el. 3,5 milliárd forintot szánnak rá és 2018-ra tervezik befejezni.

MTI
MTI

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az állami tévében elmondta: a lőtéren civilek végzik a felderítést, akik értesítik a tűzszerészeket, ha bombát találnak. A területen olyan robbanószerkezetek is lehetnek, amelyeket a tűzszerészek nem ismernek, mert kísérleti lőtérről van szó. Szerinte a magyar tűzszerészek világszinten a legjobbak közé tartoznak, nem valószínű, hogy felkészültség, vagy kiküszöbölhető emberi mulasztás okozta volna a balesetet.

A helyszínre ment a vezérkari főnök, hogy tájékozódjon a történtekről. Este fél 8 után már úton volt vissza a fővárosba, ahol beszámol az esetről.

A magyar kormány is közleményt adott ki. Hazánk négy kiváló katonát vesztett el – írják benne.

Emlékük örökké élni fog, mert nemzetünk az önfeláldozó feladatokat önként vállaló hősöket soha nem feledi.

A Mayor Payne megmondja nevű Facebook-oldal – amelynek szerkesztője saját bevallása szerint maga is tűzszerész volt – felhívást tett közzé, amely a Facebookon terjed. 20 órától gyertyagyújtást szerveznek az elhunyt tűzszerészek emlékére az Irinyi laktanyához, Budapesten a XV. kerületben.

(MTI, MTVA, Velvet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik