Belföld

Afgán menekültek: “Magyar rendőrök vertek meg a szerb oldalon”

A Magyarországon zajló embercsempészettel és a menekültáradattal foglalkozik a BBC szerdán délelőtt megjelent cikke. 

A brit lap újságírója Boross Zoltán rendőralezredessel beszélgetett magyarországi útja során. Nick Thorpe arról érdeklődött a szakembernél, áldozatként vagy bűnözőként tekint-e a menekültekre.

Tanúként az embercsempészet elleni küzdelemben

– válaszolta Boross.

A cikkben megemlítik, egyre többen próbálnak ismét Magyarországon át eljutni Nyugat-Európába, miután a balkáni és az Ausztrián keresztül vezető útvonal nehezebben elérhető.

Fotó: MTI
Fotó: Europress fotóügynökség

Mint írják, idén 12 ezer bevándorló hatolt át a határon felhúzott drótkerítésen. Többségüket a rendőrség elkapta és a bicskei, vámosszabadi vagy körmendi menekülttáborban helyezték el őket.

Boross Zoltán szerint a bevándorlók az embercsempészekben látják a megoldást, folyamatos a kapcsolat a két fél között.

A menekültek többsége csak mesél nekünk. Azt hiszik, ha elmondják az igazságot, nem kapnak több segítséget a jövőben a csempészhálózat tagjaitól, hogy tovább utazhassanak. Ezért is keresünk olyanokat, akiket megkárosítottak, átvertek vagy másmilyen módon bántottak.

Röszkén menekültek elmondták az újságírónak, mivel a görög-macedón határt lezárták, így ha nehezen is, de Bulgárián keresztül tudtak eljutni Szerbiába.

Elyassin, egy 17 éves afgán fiú arról számolt be, őt és barátait magyar rendőrök verték meg a szerb oldalon, még mielőtt a kerítéshez érték. Hozzátette, minden éjjel megpróbálnak átmászni a kerítésen.

Said és Fatima, két iráni bevándorló úgy fogalmazott, nincs más választásuk, mint valahogy áthatolni a kerítésen, hogy elkapják őket és később elszökjenek egy nyitott táborból. Megjegyezték, legálisan esélyük sincs bejutni egy tranzitzónába, mert nincs gyermekük.

A rendőrség közleménye

A rendőrség visszautasítja a 24.hu internetes oldalon 2016. május 25-én 16 órakor „Afgán menekültek: “Magyar rendőrök vertek meg a szerb oldalon” címmel megjelent közlésben foglalt minden olyan állítást, amely arra utal, hogy magyar rendőrök illegális bevándorlókat bántalmaztak. Az állítás minden alapot nélkülöz, a hivatkozott cikkben leírt eseményről a rendőrségnek nincs tudomása.

 

A rendőrség az Alaptörvényben meghatározott feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi. A rendőri intézkedéseket a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szemben tanúsítandó emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik