Budapest, 2016. május 20.
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió folyosóján, mielõtt interjút adott a 180 perc címû mûsornak 2016. május 20-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belföld

Orbán: létezik egy háttérhatalom, ami Soros Györgyhöz köthető

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 05. 20. 08:02

Ennyit még nem sorosozott. Ő áll a menekültválság, Clinton, az amerikai demokraták és mindenki mögött. Legalábbis Orbán szerint. Kért még nyolc évet.

Orbán szerint a kvótaellenes népszavazás arról szól, milyen EU-t akarnak a magyarok. Ők pedig demokratikus uniót akarnak. A brüsszeli elit pedig ezek ellen cselekedik.

Az uniótól nehéz távolodni, mert benne vagyunk, mondta Orbán a Kossuth Rádió reggeli műsorában, de azt bevallotta, átalakítanák.

A miniszterelnök szerint senki sem akarja odaadni a lakásának a kulcsát idegen embereknek, leszerelni az ajtókat és az ablakokat, az emberek biztonságot akarnak.

Ha a népszavazáson győznek a nemek, Brüsszel azonban csak megvonná a vállát, Orbán meglepődne. „Brüsszel meg fog hátrálni” a kormányfő szerint, mert a népszavazás az egyetlen, ami hathat rájuk.

Menjen el, nézze meg

Orbán mindenkinek azt javasolja, menjenek el egy európai nagyvárosba, sétáljanak a főutcán. Megváltozott ott az élet, azt pedig nem engedhetjük, hogy Budapest utcái is ilyenné váljanak.

Magyarország versenyelőnye lehet, ha nem válik olyanná, mint a többi nyugati nagyváros, mondta a miniszterelnök.

Az ember tud remény nélkül is harcolni, szögezi le arra a kérdésre, hogy mit vár az uniós bíróság döntésétől, amiben megtámadták a kvótát.

A jövő Európájáról Orbán azt mondta, ma már nem tudni, hol van a kontinens magja. Korábban a német-francia tengely volt ez, ma már Közép-Európa a gazdasági motor, Lengyelországgal, Magyarországgal, Romániával, véli.

Lassacskán bekövetkezik az, hogy ezt nevezhetjük Európa magjának.

A lengyelekről Orbán azt mondta, igazságtalanul bánik velük Európa. „Én nem húznék újat a lengyelekkel, akármilyen nagyfiúknak érzik magukat Brüsszelben.”

Háttérhatalom és Soros

Bill Clinton kijelentéseiről Orbán azt mondta, az amerikai választási kampány logikájáról:

A tiszteletlenség tiszteletlenség, a sértés pedig sértés marad.

Orbánnak tetszett az, amikor lengyel kollégája orvosi kezelést javasolt Bill Clintonnak. Ha nagyobbak lennénk, a kormányfő meg is ismételné a kijelentést. De „amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek”, mondta.

Hogy miért mondta Bill Clinton azt, amit mondott? A magyar miniszterelnök szerint, azért, mert Soros Györgyöt kell látni a Demokrata Párt és menekültválság mögött is.

Itt Közép-Európában létezik egy háttérhatalom, ami Soros Györgyhöz köthető. A száj Clintoné, a hang azonban Soros Györgyé.

Ráadásul úgy látja, hogy Magyarországon Soros György még az ellenzéknél is erősebb szereplő.

Kulcsország vagyunk

Mármint megint, voltunk már Orbán szerint, most Európát kell megmentenünk a menekültektől. Ez pedig felelősség.

Ide kapcsolja a műsorvezető a családpolitikát is, rátért a 2017-es költségvetésre. A miniszterelnök szerint van, ahol növekszik a lakosságszám, de fel kell tenni szerinte azt a kérdést, hogy Európa akar-e népesedési versenyben részt venni.

Szerinte nem érdemes benevezni a versenybe, Európa enélkül is lehet fenntartható és versenyképes. „De az jobb lenne, ha több fiatalunk lenne.” Amit csak családpolitikával lehet elérni. „Ez nem politika, ez maga az élet.”

„Nem merem letenni a nagy esküt arra, hogy a családpolitikánkkal meg tudjuk fordítani a demográfiai hanyatlást”, mondta, de szerinte ez egy jó politika a részükről.

Még két ciklus

Ha a családok megtapasztalnák, hogy tudnak boldogulni 3-4-5 gyerekkel is, szívesen vállalnának annyit Orbán szerint, erre van is esély, de kér még erre egy-két parlamenti ciklust, hogy be is tudja bizonyítani.

Ebbe az irányba mutató intézkedés a lakáshoz jutás támogatása, az otthonteremtés, a rezsicsökkentés, az áfacsökkentés, a bölcsődei férőhelyek növelése, mert „a modern világban az asszony is dolgozik, nem csak az ember”.

Gratulált Széll Tamásnak is a Bocuse d’Oron elért sikereihez. Mert ő minden sikernek örül, olyan ez neki, „mintha hájjal kenegetnének”. De megemlíti a jégkorongozók sikereit is, emberfeletti a teljesítményük.

Orbán még mindig azzal kezdi a napot, hogy hajnalban elolvassa a Nemzeti Sportot.

*

Fontos megjegyzés: Orbán 1989 szeptemberétől 1990 januárig a Soros Alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberális filozófia történetét hallgatta

Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.