Belföld

Orbán: Európa olyan, mint egy cápa, ha megáll, meghal

A magyar miniszterelnök régi vágású politikusnak tartja magát, elképzelhetetlennek gondolja, hogy átnyergeljen a gazdaságba.

„Ki vagyunk szolgáltatva Törökországnak” – ezzel a címmel közölt interjút a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilap Orbán Viktorral.

„Egy hölgyhöz nem illik meghívás nélkül beállítani”

Helmut Kohlnál tett látogatásáról elmondta: régóta barátok a volt német kancellárral. Amikor két politikus találkozik, politikáról is szó esik – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a német belpolitikába nem akar beleszólni. Arra a kérdésre, hogy tudja-e, hogy a találkozót Németországban Angela Merkel elleni sértésként értékelik, azt mondta: mindenkivel szívesen beszélget, Helmut Kohl „mindannyiunk fölött áll”, egy hölgyhöz pedig nem illik meghívás nélkül beállítani.

A menekültügy kezelésével kapcsolatban Orbán azt mondta: a kancellár úgy gondolta, döntése jó Németországnak, amit ő el is fogad, de ami jó Németországnak, az nem törvényszerűen jó Magyarországnak.

„Nem volt fair Magyarország támadása”

Az EU kiszolgáltatott Törökországnak, és „az ilyesmi sosem jó” – mondta Orbán, hangsúlyozva, hogy az EU biztonsága nem kerülhet egy EU-n kívüli hatalom kezébe. Az uniós tagok rövidesen kifizetnek 3, aztán megint 3 milliárd eurót Törökországnak, és nem látni, mikor lesz ennek vége – mondta. Júniusban újabb problémával szembesül Európa, mert a törökök ragaszkodnak majd a vízummentességhez, és átengedik a menekülteket Európába, ha nem kapják meg – vélekedett.

A miniszterelnök szerint nem volt fair Magyarország támadása „csak azért, mert szigorú ellenőrzéssel védtük az uniós külső határt”. Szerinte ezért inkább elismerést érdemeltünk volna. Úgy vélte: ki kell zárni a schengeni övezetből azokat a tagállamokat, amelyek képtelenek a külső határ védelmére, és elutasítják a társországok segítségét, a menekültek státuszáról pedig az EU-n kívüli, de az EU által fenntartott táborokban kell dönteni.

„A magyarok számára a brit út nem jön számításba”

Orbán szerint Európa változó, mozgásban lévő képződmény, olyan, mint egy cápa: ha megáll, meghal. Azonban úgy tűnik, mintha csak uniós intézményekből állna, amelyeket a tagállamoknak követniük kell. Ez abszurd – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: nem Berlinnel, hanem Brüsszellel van vitája, és nem Merkellel, hanem az uniós intézmények képviselőivel.

Azt is mondta, hogy Magyarország Európa része, és kilépés helyett inkább javaslatokat tesz az EU helyzetének javítására. A magyarok számára a brit út nem jön számításba.

„Sikeresek a Nyugattal versengő rendszerek”

Az „illiberális államról” azt mondta: sikeresek a Nyugattal versengő rendszerek, de Európa ezt tagadja, mert sérti az önérzetét. Azt ugyanakkor nem gondolja, hogy fel lehetne építeni Németországban egy orosz vagy kínai rendszert, és ezt Magyarországon sem lehetne megtenni.

Szerinte Európában olyan rendszer épült, amelyben minden demokratának liberálisnak kell lennie. „A liberalizmus ma a szabad vita ellensége” – mondta.

Magáról szólva kijelentette: ő a régi vágású politikusok közé tartozik. A modern politikában szokás egy elvesztett választás után átnyergelni a gazdaságba, „de én nem tartozom ebbe az iskolába” – mondta. Kifejtette: fiatal évei óta politikával foglalkozik, így tesz majd nyugdíjasként is. A következő 15-20 évben biztosan a politikában marad, arról a választók döntenek, hogy az első vagy a harmadik vonalban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik