Belföld

Orbán: vizsgálni kell az offshore-botrány magyar szálait

A vasárnapi munkavégzés lehetőség lehet, de kényszer nem – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádióban.

A 2017-es költségvetés mottója is az lesz, hogy megint mindenki léphet egyet előre – ezt mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken. A kormány hétfőn tárgyalja a büdzsé tervezetét.

A miniszterelnök kijelentette: korai állást foglalni a vasárnapi zárva tartás ügyében, de szerinte a vasárnapnak pihenőnapnak kell lennie. A vasárnapi munkavégzés lehetőség lehet, de kényszer nem – jelentette ki. Szerinte a boltok bezárása csak az első lépés volt, más területre is kiterjesztenék a vasárnapi munkavégzés tilalmát, de ezzel a munkával lassan haladnak. Hétfőn az egy éve bevezetett vasárnapi boltzár következményeit is megvitatják – jelentette ki Orbán.

A kormányfő „kézműves megoldásnak” nevezte a hírszerző szolgálatok jelenlegi működését, azt mondta: szeretné, ha ehelyett egyetlen központba futnának be a terrorfenyegetettséggel kapcsolatos információk. Szerinte „állandó fenyegetettségben élünk”, mert másfél millió nem regisztrált embert engedtek be Európába. Úgy vélte, ha nem fordulunk szembe az EU központi elosztást jelentő kvótajavaslatával, „Brüsszelből fogják megmondani, hogy milyen etnikai összetételű országban éljünk”. „Ha a magyar nép úgy gondolja, hogy valakin segíteni akar, majd maga eldönti” – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy szerinte nem a dublini szabályokat kell átírni, hanem a schengenieket betartani, erre javaslatot is tesz hazánk.

Orbán érintette az offshore-botrányt is: azt mondta, kérni fogja az illetékes minisztereket, hogy egyenként vizsgálják meg a magyar szálakat, derítsék fel, kik állnak az ügyek mögött, és hozzák nyilvánosságra az eredményeket. Kifejtette: kormánya tagjaiban tökéletesen megbízik, mert „mindannyiuk rendszeresen leadja vagyonbevallását, fel sem merült, hogy bármelyikük is érintett lehet”.

A miniszterelnök azt mondta: vörösborral koccintott annak örömére, hogy Magyarország visszafizette a 2008-ban felvett IMF-EU hitel utolsó, másfél milliárd eurós részletét. Szerinte ez is Magyarország sikerét jelzi, mert ma nem az a jellemző, hogy visszafizetik, hanem hogy felveszik a hitelt.

A közelgő pedagógussztrájkról a miniszterelnök kijelentette: fontos kérdésről van szó, kellő súllyal kell kezelni, de eredményt csak a tárgyalás hozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik