Belföld

Orbán már nem akarja Ádert

Már meg is kezdődött a találgatás, ki válthatja az államfőt.

Az Origo úgy tudja, Orbán Viktor ellenzi, hogy a jelenlegi államfőt ismét megválasszák. Olyan embert szeretne látni a poszton, aki nem kötődik közvetlenül a Fideszhez. A portál a Fidesz felső vezetéséből úgy értesült, hogy – noha neve többször felvetődött – emiatt szinte kizárt, hogy Kövér László legyen a köztársasági elnök.

Az Origo úgy tudja, Áder János helyett a Sándor-palota új lakója valószínűleg Pálinkás József vagy Vizi E. Szilveszter lesz, mivel az ő tudományos pályájuk nem megkérdőjelezhető. Állítólag szempont az is, hogy ők koruknál fogva jobban meg tudnák szólítani az idősebb, konzervatív értelmiséget, mint egy aktív pártpolitikus, ami a 2018-as kampányban jól jöhet a Fidesznek.

A portál ellentmondó információkat kapott Orbán Viktor terveiről. Egyesek szerint a kormányfő elállt attól, hogy államfőnek jelöltesse magát, más kormánypárti források szerint ez azonban azon múlik, hogy jövőre milyen lesz a Fidesz támogatottsága. Ha a 2018-as győzelemre nem lesz esély, akkor lehet, hogy inkább a Sándor-palotát választja, mivel így 2022-ig biztosíthatja politikai túlélését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik