Budapest, 2016. január 12.
Novák Előd, a Jobbik alelnöke nyilatkozik a honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti egyeztetést követően a Honvédelmi Minisztérium aulájában 2016. január 12-én. A tárgyaláson a két kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP képviseltette magát, az MSZP nem vett részt rajta. Alkotmánymódosítást javasol a kormány, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Belföld

Újra behívót kapna mindenki 18 és 65 év között

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 28. 14:42

A Jobbik bevezettetné az önkéntes sorkatonaságot. Komoly kedvezményeket adna 6 hónap szolgálatért.

A Jobbik az önkéntes honvédségi alapkiképzés bevezetését sürgeti. A határozati javaslatot benyújtották a parlamentnek. A párt szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, a honvédség jelenlegi állapotában a határok védelme nem biztosított. Azt szeretnék, ha az Országgyűlés felszólítaná a kormányt, dolgozza ki az önkéntes honvédségi alapkiképzés és katonai szolgálat feltételeit a 18 és 65 év közötti magyar állampolgároknak.

A javaslat szerint

minden 18 év feletti férfi értesítőt kap az önkéntes katonai alapkiképzés lehetőségéről, majd saját maga döntheti el, hogy él-e vele.

A jelentkezőket határon kívüli kiküldetésbe nem lehetne vezényelni. Aki hat hónapra vállalja az önkéntes katonaságot, az a szolgálat idejére szállást, ruhát, élelmet, orvosi ellátást, havi illetményt (a legkisebb öregségi nyugdíj kétszeresét) kap. A Jobbik a szolgálat után a (volt) felsőoktatási hallgatóknak a diákhitel visszafizetését — annak kamatmentessé tételével — megkönnyítené, a felvételizőknek pedig (a nyelvvizsgához hasonlóan) előnyt adna. A párt adókedvezményeket biztosítana a munkáltatónak, aki önkéntes honvédot alkalmaz.

Az előterjesztők (Novák Előd, Kulcsár Gergely, Mirkóczki Ádám) szerint az Alaptörvény szerint ugyan minden magyar állampolgár kötelessége a haza védelme, de éppen az állam nem biztosítja az ehhez szükséges alapkiképzést még azoknak sem, akik azt önként elsajátítanák.

A Jobbik előterjesztése alapján minden alkalmas jelentkező kapna katonai alapkiképzést, adott esetben rendfokozatot. Belőlük állhatna fel a „nyugvó” tartalékosi állomány, amely behívását pl. minősített helyzethez lehetne kötni.

A Jobbik szerint a sorkatonai szolgálat megszüntetése nagy csapás volt az ország önvédelmi erejére. A párt kihasználná, hogy a menekültek miatt érezhetően nőtt a lakosság bizalma a rendőrségben, honvédségben, “így a katonai feladatellátás iránt is nagyobb a fogékonyság”.

Novák Előd közben egy sajtótájékoztatón azt mondta, egyeztetést kezdtek a honvédség vezetőivel egyebek mellett a tartalékosok alacsony számáról. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy a 45 év alatti önkéntes műveleti tartalékosok száma nem éri el a 800-at. A Jobbik alelnöke a Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vezetőitől megtudta, hogy a hivatásos katonának jelentkezők kétharmada alkalmatlan a szolgálatra. A jobbikos politikus szerint az önkéntes alapkiképzés bevezetésének alapvetéseivel korábban a honvédelmi miniszter is egyetértett.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Barack Obama (R) greets Prime Minister of Hungary Viktor Orbán at McCormick Place in Chicago, Illinois, during the NATO 2012 Summit May 20, 2012 . AFP PHOTO Jim WATSON / AFP / JIM WATSONOrbán visszaszólt Obamának
Repülni tanuló araboktól retteg a szegedi jobbikos