mtva(960x640)(1).jpg (közmédia, )
Belföld

Az adófizető fizeti azt is, ha az adóforintjaiért hírhamisító állami tévé pert veszít

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 20. 14:47

Az MTVA ugyanis illetékmentes. Most szembesítette ezzel a bíróság az Együtt politikusát. Egy jogsértő kirúgás is sokba kerül.

Az Együtt parlamenti képviselője korábban másokhoz hasonlóan hírhamisítónak nevezte az MTVA-t, amely ezért őt is beperelte. Hiába, ezt a pert is bukta a közmédia. A bíró Szabó Szabolcsnak adott igazat. A politikus szerint a kis magyar abszurd, valójában akkor kezdődött, amikor a bíróság az MTVA-t 30 ezer forint illeték megfizetésére kötelezte.

A politikus szerdán ugyanis fura levelet kapott a Fővárosi Törvényszéktől. Az MTVA jogi képviselője kérte, a bíró javítsa az ítéletet, amely a felperest kötelezte a 30 ezer forint illeték megfizetésére. Mivel azonban az MTVA illetékmentes, a bíróság az úgy módosította az ítélet szövegét, hogy:

A feljegyezett 30.000.- (harmincezer) Ft eljárási illetéket a Magyar Állam viseli.

Szabó Szabolcs furcsállja, hogy az MTVA „még a harmincezer forint illetéket sem akarja kifizetni a 70 milliárd forintos költségvetési támogatásából, hanem inkább közvetlenül az államra terhelteti.”

A politikus ezek után arra vár választ, hogy mennyibe került az ügyvéd munkadíja, és azt ki fizeti. 

Korábban az MTVA ellenében a bíróság a DK-nak is igazat adott, mondván, a közmédia bírálhatósága a demokratikus társadalomban kitüntetett érték. A DK média munkacsoportjának vezetője tudatta, jó, hogy hazugsággyárnak lehet hívni az MTVA-t, de „kitüntetett érték” lenne, ha a közmédia nem hallgatná el, hamisítaná meg a kormánynak kínos híreket.

A közmédia egyébként valójában 80 milliárdot kap, és bár az ügy valóban furcsa, a közmédia illetékmentes. A kis magyar abszurd nem most kezdődött, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2011. augusztus 24-én fogadta el az MTVA alapító okiratát, amelyben pontosan szerepel, hogy a törvény szerint “teljes alanyi illetékmentességben részesül, továbbá nem alanya a társasági adónak, valamint a helyi adónak.”

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden jogellenesnek nevezte az MTVA 2014. július 14-i döntését, amely alapján Gecse Géza munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették. Az ítélet szerint az alperes, MTVA-nak 312 000 forint perköltséget, a volt  rádiósnak 2 050 000 forint végkielégítést és 3 112 530 forint elmaradt jövedelmet és annak kamatait kell megfizetnie. Az ítélet nem jogerős.

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.