Belföld

Az USA vizsgálhatja, hogy a Jobbik kapott-e titkos pénzt Oroszországtól

kovács béla (Array)
kovács béla (Array)

A Telegraph cikke szerint nagyszabású vizsgálatba kezdenek az amerikai titkosszolgálatok annak kiderítésére, hogy a Kreml támogatott-e az utóbbi évtizedben európai pártokat, alapítványokat anyagilag, befolyása növelése és a belpolitikai kohézió aláásása érdekében.

A Telegraph birtokába jutott akta szerint az orosz befolyást erősítő lépéseket azonosítottak többek között Magyarországon, Csehországban, Hollandiában, Ausztriában és Franciaországban is. A gyanú szerint Oroszország Európa instabilitásával gyengítené a NATO-t, megakadályozná az amerikai rakétavédelmi rendszerek telepítését, illetve így vonatná vissza a Krím annektálása utáni Oroszországgal szemben hozott gazdasági szankciókat. A Kongresszus James Clappert, a hírszerzés igazgatóját bízta meg a nagyszabású nyomozás lebonyolításával. A lap brit titkosszolgálati forrásra hivatkozva arról ír, hogy az orosz befolyás nagyobb lehet, mint ahogyan eddig sejtették, egy esetleges új európai hidegháborútól tartanak.

A lap forrásai nem nevezték meg, konkrétan mely pártok lehetnek érintettek, a Telegraph azonban a magyar Jobbikot, a görög Arany Hajnalt, a francia Nemzeti Frontot és az olasz Északi Ligát említi.

Jobbik: Az orosz titkosszolgálat is nyilatkozzon

A Jobbik hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében felkérte az amerikai hatóságokat, hogy

nyomozásuk eredményét mielőbb hozzák nyilvánosságra, ugyanis mindenkinek joga van tudni, mely pártok mögött állnak külső hatalmak. Egyúttal arra kérjük Oroszországot, hogy saját hírszerzésének eredményeit az európai pártok esetleges amerikai támogatásával kapcsolatban szintén tegye közzé. Az európai polgárok megérdemlik, hogy tisztán lássanak.

Közleményük szerint a Kongresszus kezdeményezésének egy belpolitikai esemény miatt szentelnek különös figyelmet: ezt szerintük a Fidesz indította

Magyarország legerősebb ellenzéki pártjának európai parlamenti képviselője, Kovács Béla ellen, miközben vádjait a mai napig egyetlen konkrétummal sem támasztotta alá.

A pártot EP-képviselő politikusa, Kovács Béla kapcsán hozták összefüggésbe Oroszországgal. A jobbikos politikust kémkedéssel vádolják, az ügyészség március 20-ig meghosszabbította a nyomozást.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik