Belföld

Ha eddig szerette a tűzoltóinkat, akkor mostantól egyenesen imádni fogja őket

Kutyák, lovak, minivadmalacok és kölyökmacskák következnek, akik bár szorult helyzetbe kerültek, segítséget kaptak - mi pedig ezzel egy szívmelengető összeállítást.

Bár a tűzoltók nem feltétlen szorulnak rá a népszerűsítésre, így karácsonyra hoztunk egy összeállítást a 2015-ös eseteikből, de ígérjük, semmi olyat nem fog látni, amitől rossz kedve lenne, sőt. Felismerhetetlenségig összetört autók és lángoló épületek helyett olyan történések közül szemezgettük, amikor a tűzoltóknak bajbajutott állatokon kellett segíteniük, és amelyek mindegyike happy enddel zárult.


Tápiószentmárton, január  –
Aknába zuhant egy ló. Az állat nem sérült meg, de el kellett kábítani, hogy ki tudják emelni, így állatorvost is hívtak. A nagykátai hivatásosok Ceglédről kaptak segítséget: egy műszaki mentőszer érkezett, amelynek segítségével kihúzták a lovat.

tápiószentmártoni lómentés
Fotó:Nagykáta HTP


Tatabánya, február –
A Gödöri dűlőből érkezett bejelentés a műveletirányítási ügyeletre, hogy egy családi ház teteje füstöl. A tatabányai hivatásos tűzoltók két szerrel érkeztek meg a házhoz, mint kiderült, a konyhában ütött ki tűz.  A tüzet gyorsan megfékezték, égett a berendezés a helyiségben. A lakók nem voltak otthon, de nem sokkal a tűzoltók kiérkezése után ők is hazaértek. Egyikük berohant a házba és a kezében az eszméletlen kutyájával tért vissza. A tűzoltók átvették, oxigénnel dúsított levegőt kapott, majd gazdája orvoshoz vitte. Szóval csillagos ötös a gazdinak is. Ebben a képben minden benne van:

tatabányai kutyamentés
Fotó: Bíró János tű. ftőrm. – Tatabánya HTP


Kálóz, március
– Körülbelül három méter mély betonaknába esett egy ló egy tanyán.  Az állat önerejéből a szűk aknából – amelyben félméteres víz állt – nem tudott volna kijönni, ezért a katasztrófavédelem segítségét kérték. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók a lóra egy pokrócot terítettek, majd a Székesfehérvárról érkezett daruval kiemelték.  Pár perc pihenés után az állat felállt, amikor már elég ereje volt, egy közeli istállóba vezették. Mentés közben egy állatorvos folyamatosan figyelte az állapotát, de szerencsére a patásnak nem esett baja.

kálózi lómentás
Fotó: Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság


Üllő, június –
Tízméteres kútba zuhant két kiscica. A monori hivatásos tűzoltók mentek le értük, kihúzós létra és mentőkötél segítségével, majd épségben átadták őket a gazdájuknak.

üllői macskamentés
Fotó: PMKI


Debrecen, május
– Pónit mentettek. A patás egy körülbelül három méter mély aknába zuhant, a helyi tűzoltók motoros láncfűrésszel a farönköket, roncsdaraboló segítségével pedig az akna fémszerkezetét vágták szét, majd daruval hozták fel Babát, aki sértetlenül úszta meg a kalandot.

pónimentésFotó: Debreceni HTP


Úri, június
– Két méter mély vízóraaknába esett egy nagytestű kutya Úriban, a Fő utcában. A monori hivatásos tűzoltók hevederek segítségével segítségével emelték ki a riadt négylábút, akit sikerült épségben visszaadniuk a a gazdájának.

úri kutyamentés
Fotó: PMKI Monor HTP


Hencida, október
– A Malom utcában kiskutyák sírására lett figyelmes egy járókelő. A hangok egy régóta elhagyatott, fűvel, gyommal és fahajtásokkal benőtt terület ásott kútjából jöttek. A kutat a nap folyamán legalább harminc ember kereste fel, a rendőrjárőr megérkezésekor is legalább húsz ember tartózkodott a kút körül, akik szerettek volna segíteni, ám a kút mélysége miatt nem tudták onnan kimenteni a kölyköket. A Hajdú Speciális Kutató és Mentő Egyesület két tagja, Lukács László az egyesület vezetője és Budai Tamás önkéntes tűzoltó érkezett a helyszínre. A speciális mentők a megfelelő védőfelszerelések segítségével leereszkedtek a több mint hét méter mély és alig nyolcvan centiméter átmérőjű kútba, ahonnan négy, körülbelül három-négyhetes kiskutyát mentettek ki. A felnőttkorukra nagy valószínűséggel közepes termetű ebeket a K-9 Kutyamentő Egyesületnél, Berettyóújfaluban helyezték el.

hencidai kutyamentés
Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság


Kalocsa, október –
Nádas kapott lángra tíz hektáron a Gombolyagi út mellett. A kalocsai hivatásos tűzoltók oltás közben két megperzselődött szőrű, körülbelül háromhetes vadmalacot találtak a leégett területen. Befogták és a közeli állatparkba vitték az apróságokat, ahol befogadták őket és nevet és kaptak. Bemutatjuk Mazsolát és Tádét:

megmentett vadmalacok

Fotó: Kalocsa HTP és Kovács Andrea tű. hadnagy – BKM KVI (1118, 1121-es kép)


Karcag, október –
Ismét egy ló került szorult helyzetbe. Kiszabadult a karámból, és egy külterületi gazos részen, az egykori téglagyár területén beleesett egy régi vályogvető gödörbe. Teljesen elmerült a vízben, csak a fejét tartotta a víz fölé, megközelítése sem volt éppen egyszerű. Gazdája a katasztrófavédelem segítségét kérte, a tűzoltók tömlővel, kötéllel, dugólétrával érkeztek és óvatosan kihúzták az állatot. Meglehetősen jól tűrte a viszontagságokat, a gazdája járatta egy kicsit, utána mintha mi sem történt volna. Itt még javában tart a mentés:

karcagi lómentésKarcagi HTP 


Pócsmegyer, november
– Kigyulladt egy százötven négyzetméteres ház, és a vele egybeépített lovarda is  Pócsmegyeren, a Sziget úton. A tűzoltók kiérkezése előtt – az ott tartózkodók a rendőrség segítségével – az égő épületből tizenkét lovat és két kutyát menekítettek ki, illetve vittek biztonságos helyre. Az oltás csaknem két órán át tartott, a lángoló házból három gázpalackot hoztak ki, és szemmel láthatóan jutott idő egy kis “nyugtatgatásra” is:

pócsmegyeri lovardatűz
Fotó: Foto: PMKI KMSZ

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik