Belföld

Ha eddig szerette a tűzoltóinkat, akkor mostantól egyenesen imádni fogja őket

24.hu
24.hu

2015. 12. 25. 08:57

Kutyák, lovak, minivadmalacok és kölyökmacskák következnek, akik bár szorult helyzetbe kerültek, segítséget kaptak - mi pedig ezzel egy szívmelengető összeállítást.

Bár a tűzoltók nem feltétlen szorulnak rá a népszerűsítésre, így karácsonyra hoztunk egy összeállítást a 2015-ös eseteikből, de ígérjük, semmi olyat nem fog látni, amitől rossz kedve lenne, sőt. Felismerhetetlenségig összetört autók és lángoló épületek helyett olyan történések közül szemezgettük, amikor a tűzoltóknak bajbajutott állatokon kellett segíteniük, és amelyek mindegyike happy enddel zárult.


Tápiószentmárton, január  –
Aknába zuhant egy ló. Az állat nem sérült meg, de el kellett kábítani, hogy ki tudják emelni, így állatorvost is hívtak. A nagykátai hivatásosok Ceglédről kaptak segítséget: egy műszaki mentőszer érkezett, amelynek segítségével kihúzták a lovat.


Fotó:Nagykáta HTP


Tatabánya, február –
A Gödöri dűlőből érkezett bejelentés a műveletirányítási ügyeletre, hogy egy családi ház teteje füstöl. A tatabányai hivatásos tűzoltók két szerrel érkeztek meg a házhoz, mint kiderült, a konyhában ütött ki tűz.  A tüzet gyorsan megfékezték, égett a berendezés a helyiségben. A lakók nem voltak otthon, de nem sokkal a tűzoltók kiérkezése után ők is hazaértek. Egyikük berohant a házba és a kezében az eszméletlen kutyájával tért vissza. A tűzoltók átvették, oxigénnel dúsított levegőt kapott, majd gazdája orvoshoz vitte. Szóval csillagos ötös a gazdinak is. Ebben a képben minden benne van:


Fotó: Bíró János tű. ftőrm. – Tatabánya HTP


Kálóz, március
– Körülbelül három méter mély betonaknába esett egy ló egy tanyán.  Az állat önerejéből a szűk aknából – amelyben félméteres víz állt – nem tudott volna kijönni, ezért a katasztrófavédelem segítségét kérték. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók a lóra egy pokrócot terítettek, majd a Székesfehérvárról érkezett daruval kiemelték.  Pár perc pihenés után az állat felállt, amikor már elég ereje volt, egy közeli istállóba vezették. Mentés közben egy állatorvos folyamatosan figyelte az állapotát, de szerencsére a patásnak nem esett baja.


Fotó: Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság


Üllő, június –
Tízméteres kútba zuhant két kiscica. A monori hivatásos tűzoltók mentek le értük, kihúzós létra és mentőkötél segítségével, majd épségben átadták őket a gazdájuknak.


Fotó: PMKI


Debrecen, május
– Pónit mentettek. A patás egy körülbelül három méter mély aknába zuhant, a helyi tűzoltók motoros láncfűrésszel a farönköket, roncsdaraboló segítségével pedig az akna fémszerkezetét vágták szét, majd daruval hozták fel Babát, aki sértetlenül úszta meg a kalandot.

Fotó: Debreceni HTP


Úri, június
– Két méter mély vízóraaknába esett egy nagytestű kutya Úriban, a Fő utcában. A monori hivatásos tűzoltók hevederek segítségével segítségével emelték ki a riadt négylábút, akit sikerült épségben visszaadniuk a a gazdájának.


Fotó: PMKI Monor HTP


Hencida, október
– A Malom utcában kiskutyák sírására lett figyelmes egy járókelő. A hangok egy régóta elhagyatott, fűvel, gyommal és fahajtásokkal benőtt terület ásott kútjából jöttek. A kutat a nap folyamán legalább harminc ember kereste fel, a rendőrjárőr megérkezésekor is legalább húsz ember tartózkodott a kút körül, akik szerettek volna segíteni, ám a kút mélysége miatt nem tudták onnan kimenteni a kölyköket. A Hajdú Speciális Kutató és Mentő Egyesület két tagja, Lukács László az egyesület vezetője és Budai Tamás önkéntes tűzoltó érkezett a helyszínre. A speciális mentők a megfelelő védőfelszerelések segítségével leereszkedtek a több mint hét méter mély és alig nyolcvan centiméter átmérőjű kútba, ahonnan négy, körülbelül három-négyhetes kiskutyát mentettek ki. A felnőttkorukra nagy valószínűséggel közepes termetű ebeket a K-9 Kutyamentő Egyesületnél, Berettyóújfaluban helyezték el.


Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság


Kalocsa, október –
Nádas kapott lángra tíz hektáron a Gombolyagi út mellett. A kalocsai hivatásos tűzoltók oltás közben két megperzselődött szőrű, körülbelül háromhetes vadmalacot találtak a leégett területen. Befogták és a közeli állatparkba vitték az apróságokat, ahol befogadták őket és nevet és kaptak. Bemutatjuk Mazsolát és Tádét:

Fotó: Kalocsa HTP és Kovács Andrea tű. hadnagy – BKM KVI (1118, 1121-es kép)


Karcag, október –
Ismét egy ló került szorult helyzetbe. Kiszabadult a karámból, és egy külterületi gazos részen, az egykori téglagyár területén beleesett egy régi vályogvető gödörbe. Teljesen elmerült a vízben, csak a fejét tartotta a víz fölé, megközelítése sem volt éppen egyszerű. Gazdája a katasztrófavédelem segítségét kérte, a tűzoltók tömlővel, kötéllel, dugólétrával érkeztek és óvatosan kihúzták az állatot. Meglehetősen jól tűrte a viszontagságokat, a gazdája járatta egy kicsit, utána mintha mi sem történt volna. Itt még javában tart a mentés:

Karcagi HTP 


Pócsmegyer, november
– Kigyulladt egy százötven négyzetméteres ház, és a vele egybeépített lovarda is  Pócsmegyeren, a Sziget úton. A tűzoltók kiérkezése előtt – az ott tartózkodók a rendőrség segítségével – az égő épületből tizenkét lovat és két kutyát menekítettek ki, illetve vittek biztonságos helyre. Az oltás csaknem két órán át tartott, a lángoló házból három gázpalackot hoztak ki, és szemmel láthatóan jutott idő egy kis “nyugtatgatásra” is:


Fotó: Foto: PMKI KMSZ

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.