Belföld

Az orvosok kivándorlásánál még nagyobb gond a pályaelhagyás

Akik itthon maradnak, de más szakmát választanak, átlagosan 40 százalékkal keresnek többet.

Nem lehet hatékonyan megakadályozni az orvosok külföldre vándorlását, mert a hét-tízszeres fizetési különbség nem behozható – állapítja meg az MTA kutatója. Az akadémia Közgazdaságtudományi Kutatóközpontjának munkatársa, Varga Júlia 2003 január és 2011 decembere közt vizsgálta az orvosok számának változását, az eredményeket a 444 idézi.

A vizsgált 9 év alatt az orvosok 12 százaléka ment külföldre, a Magyarországon maradók 16 százaléka más pályán helyezkedett el. A fiatalabb orvosok kivándorlása 2010 tavasza után kezdett igazán felgyorsulni.

A fiatalabbak közül jellemzően azok mentek el, akik az átlagnál kevesebbet keresnek, az idősebbek közül viszont pont azok, akik többet. Ez azt jelenti, hogy a magyar egészségügy a szakterületükön elismert, sokat dolgozó orvosokat veszítette el.

A pályaelhagyás viszont az eredmények alapján még a kivándorlásnál is nagyobb gond. A pályaelhagyó orvosok 40 százaléka választ olyan állást, ami nem kapcsolódik a végzettségéhez, de sokan a gyógyszeriparban helyezkednek el közülük. Az új munkahelyeiken átlagosan 40 százalékkal keresnek többet, mint amennyit orvosként kapnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik