Belföld

Trükkökkel oldhatja meg a Szent Imre kórház az orvoshiányt

Nincs annyi aneszteziológusuk, mint állította a kórház orvosigazgató-helyettese. Ráadásul hamarosan még kevesebben lesznek: hétfőn is felmondott egy orvos, ketten pedig még decemberben távoznak.

Múlt héten írta  meg az Index, hogy tömegesen mondanak fel az aneszteziológusok Budapest legjobb közkórházában, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban. Novemberben hat szakorvos távozott, ez pedig már a napi működést is veszélyezteti. Bálint András, a szakmai területért felelős orvosigazgató-helyettes ezután közleményben megerősítette, hogy novemberben hat orvos távozott az Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztályról. Szerint azonban az osztályon 20 orvos státusz van, és „jelenleg 15 szakorvos végzi el a szükséges feladatokat, beleértve az ügyeleti időszakban történő munkavégzést is”.

Az Index keddi cikke szerint azonban az orvosigazgató-helyettes nem mondott igazat. Forrásaik szerint ugyanis jelenleg 10 teljes állású aneszteziológus dolgozik a kórházban, 3 ember pedig félállásban (ők 1,5 teljes orvosnak számítanak). A számítások szerint legfeljebb 12,5 szakorvos dolgozik az osztályon, nem 15. Néhány hét múlva viszont már csak 10,5 szakorvos lesz az osztályon, ebből 9,5 aneszteziológus.

A műtők, intenzív osztály és ambulancia működtetésével együtt a Szent Imrében egyszerre legalább 15-17 orvosnak kell a kórházban tartózkodnia, úgy, hogy az előző napi 3 ügyeletes orvos a pihenőidejét tölti a kórházon kívül. Ezt a minimális feltételt a Szent Imre nem tudja teljesíteni, az orvos- és a nővérhiány miatt.

A helyzetet úgy oldották meg, hogy az intenzíven 24 ágyból csak 12-t tartanak fent.

Az orvosok fizetésével is trükközik az intézmény. Másodállásban ugyanis szintén foglalkoztatják őket, de így már heti 80 órát kell dolgozniuk, amit egyre kevesebben vállalnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik