Belföld

Trükkökkel oldhatja meg a Szent Imre kórház az orvoshiányt

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 12. 08. 12:50

Nincs annyi aneszteziológusuk, mint állította a kórház orvosigazgató-helyettese. Ráadásul hamarosan még kevesebben lesznek: hétfőn is felmondott egy orvos, ketten pedig még decemberben távoznak.

Múlt héten írta  meg az Index, hogy tömegesen mondanak fel az aneszteziológusok Budapest legjobb közkórházában, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban. Novemberben hat szakorvos távozott, ez pedig már a napi működést is veszélyezteti. Bálint András, a szakmai területért felelős orvosigazgató-helyettes ezután közleményben megerősítette, hogy novemberben hat orvos távozott az Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztályról. Szerint azonban az osztályon 20 orvos státusz van, és „jelenleg 15 szakorvos végzi el a szükséges feladatokat, beleértve az ügyeleti időszakban történő munkavégzést is”.

Az Index keddi cikke szerint azonban az orvosigazgató-helyettes nem mondott igazat. Forrásaik szerint ugyanis jelenleg 10 teljes állású aneszteziológus dolgozik a kórházban, 3 ember pedig félállásban (ők 1,5 teljes orvosnak számítanak). A számítások szerint legfeljebb 12,5 szakorvos dolgozik az osztályon, nem 15. Néhány hét múlva viszont már csak 10,5 szakorvos lesz az osztályon, ebből 9,5 aneszteziológus.

A műtők, intenzív osztály és ambulancia működtetésével együtt a Szent Imrében egyszerre legalább 15-17 orvosnak kell a kórházban tartózkodnia, úgy, hogy az előző napi 3 ügyeletes orvos a pihenőidejét tölti a kórházon kívül. Ezt a minimális feltételt a Szent Imre nem tudja teljesíteni, az orvos- és a nővérhiány miatt.

A helyzetet úgy oldották meg, hogy az intenzíven 24 ágyból csak 12-t tartanak fent.

Az orvosok fizetésével is trükközik az intézmény. Másodállásban ugyanis szintén foglalkoztatják őket, de így már heti 80 órát kell dolgozniuk, amit egyre kevesebben vállalnak.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.