Belföld

Rendőrségi adatokkal keresett egy halom pénzt a korrupt budapesti főtiszt

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más hivatali bűncselekmények miatt budapesti rendőrök, ügyvédek és az ügyvédek ügyfeleivel szemben emeltek vádat a közelmúltban. Hamarosan bíróság elé állnak, méghozzá összesen tizenhárman.

 A vádirat lényege szerint az ügy elsőrendű vádlottja –  egy kerületi kapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes –  pénzért cserébe ismerős budapesti ügyvédeknek és ügyfeleiknek rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból szolgáltatott ki adatokat. Alkalmanként pár százezer forintot kapott ezért.

Emellett előfordult olyan eset is,  hogy a főtiszt – ugyancsak fizetségért cserébe- magáncélú felderítő tevékenységet végzett megbízóinak, vagyis embereket figyelt, környezettanulmányt készített róluk, adatellenőrzést végzett. A célszemélyek általában megbízóik volt házastársai, üzletfelei voltak.

Egy másik esetben a főtiszt a hatóságok látókörébe került ismerőseinek – rendszeres fizetés ellenében – szakmai tanácsokat adott, egyszer segített is nekik egy hazugságokkal teli feljelentés megírásában, amelynek az lett a vége, hogy hárman ártatlanul kerültek előzetes letartóztatásba.

 Az ügynek – mint írtuk – összesen tizenhárom vádlottja van, az említett  rendőr főtiszten kívül további négy, őt  alkalmanként segítő hivatásos rendőr, két ügyvéd és az ügyvédek ügyfelei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik