Belföld

Ötven évig bent marad a tiszaroffi gyilkos

Ötezer forintot, tic-tacot, bort, mézeskalácsot és májkrémet zsákmányolt többek között a most elítélt Nagy Ferenc, miután agyonvert egy 87 éves nénit. Legkorábban 50 év múlva szabadulhat. Ez az enyhített ítélet.

Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet Nagy Ferenc ügyében a Debreceni Ítélőtábla és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a férfit, aki legkorábban 50 év múlva szabadulhat.

Nagy Ferenc 2008 végén került kapcsolatba a későbbi sértettel, a 87 éves Sz. Ilonával, amikor némi pénzért cserébe fát vágott az idős asszonynál. A munka után pénzt is kért a nénitől, aki 2500 forintot adott neki, a vádlott ekkor látta, hogy az asszonynak sok pénz van a pénztárcájában.

Nem adott

2008. december végén a II. rendű vádlottal, egy fiatal lánnyal együtt elmentek a nénihez, hogy ismét pénzt kérjenek tőle, de a sértett elutasította a kérést, mert már tudta, hogy a fiatalember előzőleg becsapta őt. Nagy Ferencnek ekkor már a családja sem adott pénzt, amelyet egyébként italra és játékgépezésre fordított volna, ezért elhatározta, hogy erőszakos úton, bűncselekménnyel szerez pénzt magának.

Két héttel a cselekmény elkövetése előtt már tervezgette az elkövetést, álarcot készített egy kapucniból, amin szemnyílásnak két lyukat vágott ki.
2009. január 5-én úgy döntött, felkeresi Sz. Ilonát. Előtte egy deci töményet és egy üveg sört megivott a kocsmában és távozáskor egy üveg sört magával vitt.

Takarodj innen rabló!

Az idős, 87 éves asszony felébredt a csörömpölésre, felkapcsolta a villanyt és kiabálni kezdett, hogy „takarodj innen rabló”. A fiatalember belökte a sértettet a konyhába, a nő a kövezetre esett. Mondta neki, hogy adja oda a pénzét, mert tudja, hogy van.

Az idős asszony segítségért kiabált és nem adott pénzt, ezért az akkor még 26. életévét be nem töltött vádlott bántalmazni kezdte a 87 éves nőt; felé hajolva ütlegelte, legalább 10 ökölütést mért a sértett fejére. Ezután behúzta a nőt a hálószobába és feldobta az ágyra. A sértett visszaesett a földre, ekkor a vádlott a kályhához húzta, ahol a fekvő sértettet annak saját járóbotjával ütlegelte, addig, amíg a háromlábú járóbot háromfelé nem tört, ezután egy fahasábbal ütötte, azzal legalább 10 ütést mért a nőre, aki ekkor már csak hörgött.

Szúrt is

A szobában lévő szekrényhez ment, megtalálta a sértett pénztárcáját, benne 5000 forinttal, amelyet kivett belőle. A szekrény fiókjából magához vett egy kést, ami a sértett bal mellkasába szúrt, majd kihúzta és a sértett nyakába szúrta a kést, amit ott is hagyott.
Egy másik, nála lévő késsel gyomortájékon szúrta az asszonyt, úgy, hogy a kés pengéje eltörött. A szívet ért szúrás után az idős nő egy percen belül meghalt.

Ezután a vádlott tovább kutatott értékek után és a korábban már eltett 5000 forint mellett elvitt: tic-tac cukorkát, mosóport, mézeskalácsot, lisztet, májkrémet, teasüteményt, almát, cukorkát, egy üveg bort, egy petróleumlámpát és egy mobiltelefont töltővel, összesen 12964 forint értékben.

Hazament aludni

Éjfél körül elhagyta a házat és a közelben lakó ismerőséhez ment. Felbontotta és elfogyasztotta az üveg bort, majd lefeküdt aludni. Másnap az elvitt tárgyak nagy részét is itt hagyta, az elkövetéskor használt véres kesztyűt elégette. A sértettől eltulajdonított mobiltelefont 2000 forintért eladta egy tiszaburai férfinak, aki nem tudta, hogy az bűncselekményből származik.

2009. január 6-án a délelőttöt az akkor 15. életévét sem betöltött II. rendű vádlottnál töltötte, akinek elmondta, hogy megölte az idős asszonyt, majd a rajta lévő ruhadarabokat elégette, a II. rendű vádlott a kályhába dobta az I. rendű egyik cipőjét is, hogy a bizonyíték megsemmisítésével a büntetőeljárást meghiúsítsa. A másik cipő véletlenül az ágy mögött maradt, azt a nyomozóhatóság később lefoglalta.

Körülmények

A bíróság súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, a cselekmény többszörös minősülését (előre kiterveltség, nyereségvágy, különös kegyetlenség), azt, hogy a cselekményt idős, mozgásában korlátozott személy sérelmére követte el, a bűncselekménykori ittas állapotát, a kitartó szándékot és a hasonló jellegű személy és vagyon elleni erőszakos bűncselekmények elszaporodottságát.

Enyhítő körülményként a bűnösségre is kiterjedő, tényfeltáró beismerő vallomását értékelte a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik