Belföld

Tagadják a titkos Fidesz-adatbázist

Nem láttam olyan listát, amelyen a választópolgárok megjelölve szerepelnének – nyilatkozta Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának irányítója, miután a közrádió Krónika című műsora közölte: a párt aktivistái listákkal járják a településeket, ahol nemcsak aláírásokat gyűjtenek, de nyilvántartásukat is pontosítják.

„Úgy látom, hogy az SZDSZ nem nyugszik. Egyszerűen nem értem ezt a hisztériát. Csak azt tudom mondani, nem, én nem láttam ilyent” – közölte a Fidesz népszavazási kampányának irányítója azt követően, hogy a közszolgálati rádióban a Krónika saját információjára és a birtokába jutott dokumentumra hivatkozva elhangzott: a Fidesz adatbázist használ és épít a népszavazási aláírások gyűjtésekor.


Tagadják a titkos Fidesz-adatbázist 1

Tarlós vasárnap bejelentette: több mint 300 ezer aláírást gyûjtöttek

“Nem tudom, hogy Horn Gábor honnan veszi ezt” – mondta Tarlós. A politikus úgy vélte, hogy a közrádió információja Horn Gábortól, az SZDSZ ügyvivőjétől származik, miután Horn három nappal ezelőtt ilyen „hisztérikus” nyilatkozatot tett. Ha ő látott ilyen listát, akkor mutassa meg nekem is”, hiszen – mint mondta – ő maga még egyetlen ilyen listát sem látott. Hozzátette: ha lát ilyen listát, akkor lesz róla véleménye. Az SZDSZ ügyvivője a napokban azt állította, hogy a személyes adatok üzemszerű gyűjtése komoly adatkezelési aggályokat, adott esetben tiltott adatbázis építésének gyanúját veti fel.

Megjelölik a polgárokat?

A hírműsor úgy tudja, hogy a Fidesz évek óta és most is adatbázisból dolgozik. A Krónikához eljutott a 2004-es nemzeti petíciónál és a 2006-os választások idején készült címlista részlete, amelyben a választók neve és pontos lakcíme mellett bizonyos rövidítések és megjegyzések találhatók.


Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Szemtanúra!


A Krónikában példaként említették az “sz” betűt, ami szimpatizánst jelent, a pluszjelet, ami azt jelöli, hogy tavaly kik adták a Fidesznek kopogtatócédulájukat, míg a kérdőjel a bizonytalanokat jelöli, néhol azzal a megjegyzéssel, hogy az MSZP-ből kiábrándult bizonytalanról van szó.

A Krónika úgy tudja, az aktivisták ilyen jelekkel, megjegyzésekkel ellátott listákkal járják a körzeteiket, és az aláírások megszerzése mellett az is feladatuk, hogy frissítsék a listákat. Az aktivistáknak – a begyűjtött aláírások számától függetlenül – minden számukra kiadott címet fel kell keresniük – hangzott el a műsorban.


Szimpatizánsokról lehetű


Szimpatizánsokról adatbázissal a Fidesz és más pártok – az MSZP és az SZDSZ – is rendelkeznek, így ha a Fidesz ennek alapján szervezi most a népszavazási aláírások gyűjtését, akkor ez jogszerű – mondta az MTI érdeklődésére az adatvédelmi biztos hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik