Belföld

Sorban álltak a külföldön szavazók

Élénk választói részvétel jegyében teltek az első órák vasárnap a nyugat-európai fővárosokban működő magyar külképviseleteken, ahol 11 óráig a választói névjegyzékbe fölvett, külföldön tartózkodó magyar állampolgárok mintegy 10 százaléka adta le szavazatát az országgyűlési képviselőválasztások első fordulójában.

Folyamatosan élénkült délelőtt a választási részvétel a londoni magyar nagykövetségen, ahol az összes külképviselet közül messze a legtöbben jelezték voksolási szándékukat. A képviselet tájékoztatása szerint 1247-en szerepelnek az első forduló londoni választói névjegyzékében. A nagykövetségen berendezett négy választóhelyiség helyi idő szerint reggel hat órakor – közép-európai idő szerint reggel hétkor – nyílt meg, és 12 órán át, vagyis londoni idő szerint este hatig lehet szavazni. A nyitás utáni első három órában hetvenen éltek szavazati jogukkal, de délelőtt már érezhetően élénkült a forgalom: helyi idő szerint 9 óra után már sorban álltak a választók a szavazóhelyiségek előtt. A 176 egyéni választókerület közül a képviselet tájékoztatása szerint 169-ből kértek választópolgárok lehetőséget arra, hogy Londonban adhassák le szavazatukat.


Berlin és München: 10 százalék felett

Berlinben és Münchenben reggel hat órakor nyitott a nagykövetségen, illetve a főkonzulátuson kialakított szavazóhelyiség, 6.01-kor már meg is jelent az első szavazó. Münchenben 409-en, Berlinben 319-en vétették fel magukat az első választási forduló jegyzékébe. A magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra szavazhatnak. Ez az első alkalom, hogy külföldön is szavazhatnak magyar állampolgárok országgyűlési választásokon, az utolsó kimutatás szerint 8111-en élnek ezzel a lehetőséggel a világban. Berlinben és Münchenben 11 óráig a részvételi arány meghaladta a tíz százalékot, fennakadás sehol sem volt. A főkonzulátuson tíz óra tájban kicsit sűrűbb lett a sor, a várakozók számára külön helyiséget alakítottak ki. Münchenben főleg Bajorországban és Baden-Württemberg tartományban élő magyarok adják le voksaikat. Útlevéllel, személyi igazolvánnyal kell igazolniuk magukat, de megfelel a 2001. január 1. után kibocsátott gépkocsivezetői jogosítvány is.

Problémamentesen zajlik a szavazás Bécsben, az itteni magyar főkonzulátuson 310 magyar állampolgár adhatja le voksát az országgyűlési választások első fordulójában. A magyar nagykövetség tőszomszédságában található főkonzulátus arról tájékoztatta az MTI-t, hogy reggel 6 órakor nyitották ki a képviseletet, ahol két szavazófülke áll a voksolók rendelkezésére. Az osztrák fővárosban a választójogával élni kívánó első magyar állampolgár már a nyitás időpontjában megjelent a főkonzulátuson, hogy leadja szavazatát. Röviddel 11 óra előtt már mintegy 40 magyar választópolgár dobta be a szavazólapját az urnába.

Párizs: húsz perc után jött az első


Rendben zajlik a parlamenti választás első fordulója a párizsi magyar külképviseleten, ahol vasárnap reggel 10 óráig a választásra jogosultak közel tíz százaléka adta le voksát.
Az európai magyar külképviseleteken kialakított többi szavazóhelységhez hasonlóan a francia fővárosban is reggel hatkor kezdődött meg az országgyűlési választások első fordulója. Az első szavazó a nyitás után húsz perccel érkezett a főkonzulátusra, és fél tíz óta folyamatos a sorban állás – mondta el az MTI-nek Németh Borbála, a párizsi külképviseleti választási iroda (KÜVI) vezetője. A magyar külügyi tárca küldöttén kívül további két Párizsban szolgálatot teljesítő diplomata a KÜVI tagja, akik az első fordulóban 411 választópolgárt várnak szavazásra. Délelőtt 10 óráig a regisztrált szavazók közel tíz százaléka, negyven magyarországi lakhellyel rendelkező magyar választópolgár adta le voksát.


Gördülékenyen, fennakadások nélkül zajlik az országgyűlési választások első fordulójával kapcsolatos szavazás a belgiumi és a luxemburgi magyar külképviseleteken. Az MTI érdeklődésére mindkét helyen azt közölték, hogy vasárnap délelőtt 10 óráig a választási névjegyzékbe feliratkozottaknak nagyjából 10 százaléka adta le szavazatát. Rendbontás sehol sem történt.
A brüsszeli nagykövetségen az első fordulóban 643 magyar állampolgár adhatja le szavazatát: a belgiumi magyarok ezzel a második helyen állnak a külföldön szavazók “ranglistáján”. Mint Balogh András konzul elmondta, az első órákban még csak lassan érkeztek a szavazók, így nem volt fennakadás. Az igazi roham nyilván a késő délelőtti, majd a délutáni órákra várható: ezt támasztja alá, hogy 10 óra után már sor alakult ki a szavazófülke előtt.


Luxemburgban, az ottani magyar nagykövetségen az első fordulóban 195-en szavazhatnak. Közülük – mint Szilágyi Mátyás diplomata az MTI-nek elmondta – délelőtt 10 óráig húszan adták le voksukat. A szavazás egyelőre itt is gördülékenyen zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik