Belföld

A Centrum Párt története

Centrum Párt

Alapítás éve: 2001
Elnöke: Kupa Mihály
Alelnök: Bosánszky Lajos
Frakcióvezető: –

2001-ben „Tisztességes politika, többpárti demokrácia, politikai elitváltás” jelszavakkal új párt robbant be a köztudatba: a Centrum Párt. A Kupa Mihály, az Antall-kormány egykori pénzügyminiszterének nevével fémjelzett szerveződésnek 2002-ben már 220 ezer szavazója volt, amit középpártiságuk hangoztatásával értek el. Jelenlegi kampányukban azt hangsúlyozzák, hogy parlamentbe kerülésük esetén képesek lennének tisztességes közéletet teremteni. A Centrum Párt képviselői szövetségi politikájukkal kapcsolatban kijelentették: nem kötnek választási szövetséget sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel, illetve egyik szélsőséges párttal sem.

Bár a párt 2002-ben pár hónap alatt hihetetlen eredményeket ért el, olyannyira, hogy a közvélemény-kutatási adatok az ötszázalékos küszöb átugrását sem tartották kizártnak, végül mégsem sikerült a parlamentbe jutniuk.


A Centrum Párt 2006-ban ismét megmérettette magát. Továbbra is azt ígérték, hogy amennyiben bejutnak az Országgyűlésbe, egyik nagy párttal sem kötnek koalíciót. Ez 2006-ban azonban már kevésnek bizonyult: Kupa Mihály pártja még az állami támogatást jelentő egy százlékot sem érte el.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik