Tudomány

A gödöllői vackor lehet az Európai Év Fája 2014-ben!

Harmadjára győzedelmeskedhet magyar fa a legrangosabb eseményen, amin egy fa résztvehet. Jelenleg a vadkörtefánk stabilan a második, két hete maradt utolérni a bulgár szilt!

Az Európai Év Fája versenyben nem a legidősebb, legnagyobb vagy legszebb, hanem a legszerethetőbb fákat keresik a cseh szervezők. A vesrenyben olyan fák vesznek részt, melyeknek története van és különösen fontosak az őket nevező közösség számára. Az Európai Év fája versenyt 2011 óta rendezik meg, minden ország saját Év Fája versenyének győztesét nevezheti be a nemzetközi megmérettetésre.

Az elmúlt két évben remekül teljesítettek a hazai fák, 2012-ben  a felsőmocsoládi hársfa érdemelte ki a győzelmet, 11 158 szavazatot kapott. Tavaly az egri Termálfürdő területén élő keleti palántafa 14 205 vokssal szintén felállhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.

A felsőmocsoládi öreg hárs – 2012 2013-ban az egri platánfa lett a győztes

Nem alakul ilyen szerencsésen az idei év, most jelentős előnnyel egy 1100 éves bulgár mezei szilfa vezet. Az öreg szil Szliven városának fő jelképe és egyben ősrégi néma tanúja viharos és hősi múltjának.

Legnagyobb vetélytársa a gödöllői Botanikus Kertben áll, az ország egyik legöregebb, legnagyobb, még mindig termő vadkörtefája – 20 méter magas, kerülete 3 méter. A 18. században Grassalkovich Antal gróf ezer vadkörtét ültetett, mivel egy vadászat során egy vadkörtefán lelt menedéket a sebzett vad elől.


1849-ben Kossuth is itt írta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, de az öreg vackort a szerelmesek fájának is nevezik, mert állítólag Andrássy gróf is itt  ismerte meg Sissit, akibe fülig beleszeretett.

A magyar vackor jelenleg stabilan a második, még két hete maradt utolérni az 1100 éves mezei szilt.


A szavazás állása

Segítse a vadkörtefánkat az élre, Szavazzon!

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Elfogadta a parlament a Paksi bővítést, mindenki más napelem-lázban ég – Zöldszüret

Bálnahalál vagy delfinmészárlás? II. rész

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik