Tudomány

50 éve nem kap vizet az üvegben élő növény – Zöldszüret

5 magyar egyetem is bekerült a 300 legzöldebb közé, nagy robbanást várnak a hazai elektromos-autó értékesítésben, egy év alatt négyszeresére nőtt a szélturbina gyártó Gamesa részvények értéke. - Zöldszüret

Egy brit nyugdíjas, David Latimer 53 éve gondozza külvilágtól elzárt terráriumát, amelyet egy kénsavtartó üvegballonban alakított ki még 1960-ban. A burjánzó növényeket mindössze egyszer locsolta meg a több mint öt évtized alatt, a terrárium pedig megteremtette a maga zárt kis ökoszisztémáját. Az elszigeteltség dacára a növények egészségesek, és minden olyan igényük ki van elégítve, ami a fejlődésüket segíti.

Az üveg átereszti a fényt, így zavartalanul fotoszintetizálhatnak, és állíthatják elő a növekedésükhöz nélkülözhetetlen energiát. A fotoszintézis megteremti az oxigént és párásítja a levegőt, amely elegendő nedvességet biztosít a növények számára. Az elhalt levelek és növényi részek lehullanak, és rothadásukkal előállítják a szükséges széndioxid- és tápanyagmennyiséget. A rádiós műsorvezető, Chris Beardshaw szerint ez akár úttörő megoldás lehet a jövőben arra nézve is, miként lehet megteremteni az önfenntartó, öntisztuló levegőjű űrállomásokat.
zold8.hu

Bekerült a világ “legzöldebb” felsőoktatási intézményei közé a Szegedi Tudományegyetem (SZTE); az Universitas Indonesia (UI) által először 2010-ben meghirdetett versengésben idén már több mint 300 egyetem indult – jelentette be az SZTE rektora csütörtöki sajtótájékoztatóján Szegeden. Magyarországról egyébként öt intézmény indult, a Debreceni Egyetem a 140., az Óbudai Egyetem a 267., a Budapesti Corvinus Egyetem a 285., az Eötvös Lóránd Tudományegyetem pedig a 286. helyen végzett.
alternativenergia.hu

A kezdeti lelkesedést, majd megtorpanást követően új lendületet kaphat az elektromos autók magyarországi elterjedése. Három évvel ezelőtt több márka és több, az infrastruktúra kiépítésében, üzemeltetésében érdekelt cégcsoport is nagy reményeket fűzött a tisztán elektromos árammal hajtott járművekhez és használatukhoz.

A világ eddig legnagyobb darabszámban értékesített villanyautójának, a Nissan LEAF-nek év közepi hazai bevezetése jelentett ezen a téren előrelépést. Az új modell 8 millió forint alatti árával több cég és magánszemély érdeklődését is felkeltette, de akkora mennyiség még nem talált belőle gazdára, hogy Budapest területén “látható” legyen. A főváros utcáin és a töltőpontoknál a LEAF-ek mellett megjelentek az amerikai Tesla autógyár modelljei, valamint Toyota Priusokkal és Opel Amperákkal is találkozhatunk. A töltések egyenlőre ingyenesen biztosítottak az ELMŰ jóvoltából.
portfolio.hu

Érdemes figyelni a spanyol szélturbina gyártó vállalatra, a Gamesa-ra a Solar Capital elemzői szerint. Dánia az év utolsó hónapjában az ország energiafogyasztásának több mint felét szélenergiából fedezte, 21-én pedig egy egész napon át képes volt 102%-os teljesítménnyel kiszolgálni (és túlteljesíteni) a napi energiaigényt.

A megújuló energia piacát az öreg kontinensen EU-s törekvések és programok próbálják aktivizálni, melyeknek eredményeképpen 2020-ra az unió energiaéhségének 20%-át olyan forrásokból lehetünk képesek fedezni, mint a szél, a nap, a víz-energia, vagy a geotermikus, árapályra, biomasszára épülő energiák. Jelenleg az árfolyam korrekcióban folyik, de 7,5 eurónál ismét támaszhoz érkezik a részvény. Itt a korábbi csúcsok ellenállási szintje és az emelkedő csatorna alja találkozik. Ha ez a támasz megállítja az esést, akkor továbbra is bikapiacban bízhatunk, amellyel a 10 eurós szintet célozhatjuk meg. Ez 33%-os felértékelődést jelent.
tozsdeforum.hu

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban az EU lakóházak, lakóközösség számára is elérhetővé teszi a forrásokat energiatakarékossági beruházásra. Az uniós források közül a környezetvédelmi programban jelentős lesz a változás, az EU ugyanis lakóházak, lakóközösség számára is elérhetővé teszi a forrásokat energiatakarékossági beruházásra a közösségi építmények mellett – hangsúlyozta Németh Lászlóné.

Hozzátette, hogy a változással lehetővé válik a lakosság bekapcsolása az energiahatékonyságot eredményező beruházásokba.Németh Lászlóné kifejtette, nemcsak a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből, de uniós forrásból is folytatják a panelprogramot, emellett közösségi forrást szánnak a megújuló energiaforrásokhoz való hozzájutás támogatására, a szennyvíz- és ivóvíz projektekre, az árvíz- és belvízvédelemre. (MTI)

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

A választások elött csökken a rezsi – Zöldszüret

Késsel kergetett el egy cápát a búvár

Kertészkedjen olcsón egész évben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik