Kultúra

Tiger Lillies, Törőcsik Mari és Berecz András a IV. Ördögkatlan fesztiválon

Fesztiválkülönlegességekre vágyók figyelmébe ajánljuk: idén is lesz Ördögkatlan.

A bejelentést maguk a szervezők is megkönnyebbülten tették meg pár hónappal ezelőtt, és azt is lehet tudni, hogy a tavalyinál kisebb költségvetésből valósul meg az összejövetel, de mindez mellékes: a lényeg az, hogy Nagyharsányban és vonzáskörzetében megint lesz fesztivál, és nem is lesz rossz. Sőt a rendezőség által kitűzött cél, miszerint az Ördögkatlannak nem mennyiségileg, hanem minőségileg kell fejlődnie, várhatóan idén is teljesülni fog.

Na nem mintha mennyiségi előrelépésekről ne lehetne beszámolni, hiszen a 2008-as indulás óta folyamatosan nő a rendezvény: az akkor három napon át, három településen, öt helyszínen 5000 embert fogadó fesztivál tavaly már öt napig, három településen, 16 helyszínen zajlott, és 25 000 látogatót látott el élményekkel. Pusztán arról van szó, hogy a szervezők nem akarnak elvtelen kompromisszumokat kötni, mert a céljuk az, hogy színvonalas programok segítségével, Magyarország művészeti gazdagságát bemutatva tegyék turisztikailag vonzóbbá a környéket.

Szándékaik már csak az idei zenei programban is világosan tükröződnek, hiszen a hazai fellépőgárdát is nyugodtan nevezhetjük válogatottnak – olyanokra lehet számítani, mint az Európa Kiadó, Lajkó Félix, Dresch Mihály vagy a Kiscsillag –, és a két külföldi vendég, az izraeli-francia-török Light in Babylon, illetve a Budapesten rendszeresen nagy sikerrel koncertező Tiger Lillies fellépése is izgalmasnak ígérkezik. Ahogy azonban az itt lenni szokott, a zenei felhozatal most sem „húzóága” az eseménynek, hanem egyenrangú része a színházi, képzőművészeti, irodalmi és gyerekprogramok mellett, így lehet készülni a Berecz András főszereplésével folyó irodalmi műsorokra, a Szarvassá változott fiú című darabra Törőcsik Marival és Trill Zsolttal a főszerepben, és Korniss Péter fotókiállítására is.

Mindemellett folytatódik a tavaly kezdődött házfestési és kerámiadíszítési akció a nagyharsányi helytörténeti múzeumban és a kisharsányi templomban, indulnak zenei és színházi-irodalmi workshopok, és lesz megint busz-színház, azaz a helyszínek között közlekedő járaton idén is performanszokat rögtönöz Scherer Péter, Mucsi Zoltán és Göttinger Pál. Ami azt illeti, elég nehéz lesz tehát úgy lépni, hogy ne programba ütközzön az ember, márpedig ha valami, ez biztosan jól méri, hogy mennyire érdemes egy fesztiválra ellátogatni.

Részletes program
Időpont: augusztus 3-7.
Helyszín: Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya
Belépő: ötnapos bérlet elővételben 9000, a helyszínen 11 000, hétvégi (augusztus 5-7. között érvényes) bérlet elvételben 8000, a helyszínen 9000, napijegy a helyszínen 3500, az első napra és minden nap 22 óra után 2500 Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik