Kultúra

Fürdőruhát nem otthon felejteni – Balaton Sound ötödször

A Balaton Sound hazánk egyik legkarakteresebb fesztiválja.

A megszokottnál körülhatároltabb, és a hasonló kaliberű rendezvények közt egyedinek számító zenei kínálat, a Balaton-parti helyszín és az ezekből fakadó speciális hangulat mind közrejátszik ebben – és az összhatásnak elég masszív rajongótábora is lett a 2007-es kezdet óta. Örömmel jelentjük, hogy a hívek idén sem fognak tiltakozó megmozdulásokat szervezni: aki a korábbi években előszeretettel rázta magát Zamárdiban a meghívott sztár-DJ-k szettjeire, az 2011-ben is készítheti minden alkatrészét a hajnalig tartó partikra, és azoknak is van okuk jegyet váltani, akik inkább az olyan különleges fellépőknek örültek a régebbi bulikon, mint a Beastie Boys, a B52’s vagy a Kraftwerk.

Sőt mi több, idén valószínűleg nekik telik majd a legnagyobb örömük a Balaton Soundban, a fesztivál ugyanis hosszú várakozás után végre elhozza Magyarországra a triphop műfajban immár jószerével egyeduralkodónak nevezhető, de valójában a stílus keretein is messze túlnyújtózó Portisheadet. Hogy az öröm fogalmát a bristoli együttes legjobb esetben is melankolikus, alkalmasint pedig kimondottan lesújtó dalainak fényében hogyan kell értelmezni, azon persze lehetne lovagolni, de ezt a fölösleges kört inkább spóroljuk meg, és zárjuk le a dolgot annyival, hogy ha semmi nem jön közbe, akkor ez lesz az egész idei nyár egyik legnagyobb és legjobb koncertje Magyarországon.

Mindazonáltal ne bagatellizáljuk el a program többi részét sem. A fellépők névsorát tovább olvasva találkozhatunk még néhány olyan előadóval, akik most lépnek fel először nálunk: jön a hiphopban nehezen überelhető sikereket arató Outkast szólóban is erős egyik fele, Big Boi, és az újdiszkós közönségkedvenc, a Hercules & Love Affair is, de ide sorolhatjuk az elektronikus zene kurrens sztárjai közé tartozó Simian Mobile Discót is, mert ők ugyan már felléptek a Szigeten, de most komplett zenekarral érkeznek. Lesz azonban keresnivalója az állandóságot kedvelőknek is a Soundon, ugyanis több visszatérő szereplő is felbukkan: ismét nekünk pörgeti a nyelvét és lóbálja a lábát (meg persze a kezét) a flegmaságból sportot űző, sőt imidzset kalapáló hiphop-sztár, Snoop Dogg, újra elhozza tarka popcirkuszát Mika, és lesz Underworld, Stereo MC’s meg Parov Stelar is, akiknek már tényleg nem kell cégér, sőt egy árva jelző sem.

Az ugyancsak vaskos DJ-vonalra áttérve azt mondhatjuk: a fesztivált gyönyörűen keretbe foglalja két dance-szaktekintély, hiszen a nagyszínpadon az első nap Tiësto, az utolsón pedig David Guetta húzza le a rolót – az éjszakát pedig mindvégig, mindenütt az ő kollégáik uralják Armin van Buurentől Jeff Millsen át Krushig. Persze azért a kései órákban sem kizárólag a partisoknak áll a zászló: jön például az Orb és Karl Bartos is, a sok külföldi név mellett pedig sikerült helyet szorítani pár ideillő hazai fellépőnek is a Bin-Jiptől a Soerii & Poolekig, szóval érdemes átnyálazni a részletes programot az utolsó betűig. Utána viszont már nincs sok feladat, csak csomagolni (fürdőruhát nem otthon felejteni!), utazni, majd a kezeket a magasba emelni, és ezen a testhelyzeten négy napig csak indokolt esetben változtatni.

Részletes program http://sziget.hu/balatonsound
Időpont: július 7-10.
Helyszín: Zamárdi
Belépő: bérlet június 24-ig 32 900, utána 35 000, napijegyek június 24-ig 13 500, utána 15 000 Ft-ért, VIP bérletek 60 000, VIP napijegyek 25 000 Ft-ért

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik