Light

Amikor lőnek egy Mona Lisát

Hogyan lehet szögbelövővel egy közismert festményt létrehozni? Nagyon egyszerű.

Kellő mennyiségben be kell tárazni ipari szegecsekből, jó kézügyességgel kell rendelkezni, valamint szükséges némi építőipari háttér, és egy kevés rutinnal már bele is vághatunk a dologba. Arra azért mindenképpen ügyeljünk, hogy kis szórással dolgozzunk, így elkerülve a komolyabb baleseteket.

Ha arra is kíváncsiak vagyunk, hogyan lehet létrehozni egyetlen lövéssel egy jólfésült Mona Lisát, akkor ezt se hagyjuk ki:


Egy kis Mona Lisa történelem

Minden idők leghíresebb művét 1505 környékén festette a reneszánsz korszak legismertebb polihisztora. A képet számos legenda övezi, főként a modell személye és titokzatos mosolya miatt. Szinte évente bukkannak fel újabb és újabb teóriák a nőalakot, készítésének technikáját, ábrázolásmódját illetően. Ami biztos; Leonardo festette, 77 x 53 cm nagyságú a mű. Eredetileg nem kapott címet, Giorgio Vasari Leonardo da Vinci első életrajzírója nevezte el. A mona szó a madonna rövidítése, La Gioconda (melyet a festmény második vagy kapcsolódó címeként is említenek) gondtalant jelent. A művet 1911-ben Vincenzo Peruggia ellopta a Louvre-ból és csak két múlva került elő.

Ami majdnem biztos; a festmény egyik rétegeként egy férfi arckép látható, valószínűsítik, hogy Leonardo az. 2008 óta feltételezik, hogy a modell Lisa Gherardini, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő felesége. Állítólag a mű Napóleon hálószobáját is díszítette.

Ami már fikció, de mégis megkövesedett a találgatások között – Mona Lisa; Leonardo édesanyja, vagy prostituált, esetleg egy terhes hölgy lehetett. Arczsábában szenvedett, illetve fogfájása kínozta (emiatt furcsa a mosolya).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik