Poszt ITT

A Top 7 legblődebb semjénség

Időről időre égbekiáltó blődségeket nyilatkozik, melyeket aztán felkap a sajtó. Szavait rendre tiltakozáshullám és felháborodás kíséri. Semjén Zsolt életművéből szemezgetünk.

1. Kibomlik a fejlődés az energiából

A napokban az evolúció kapcsán bocsátkozott zavarba ejtő fejtegetésekbe Orbán Viktor első számú helyettese. Semjén Zsolt szerint az evolúció és a teremtés között nincs ellentmondás, mert

“a teremtés azt mondja, hogy az abszolútum, az Isten, a fejlődést beleprogramozta az anyagba, energiába, és ez bomlik ki a történelem során. De eleve benne kell lennie ahhoz, hogy ki tudjon fejlődni.”

2. Extrém szekták szeánsza 

Semjén Zsolt országos hírnevét 2005-ös szakállasbácsizásával alapozta meg. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség küldöttgyűlésén azt mondta: 

“Aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re. Tegyen így az is, aki azt akarja, hogy gyermeke szájába marihuánás cigarettát nyomjanak az iskolában, vagy azt szeretné látni, hogy gyermeke extrém szekták szeánszán veri magát a földhöz.”

3. Kovács László háreme

Egy 2006-os pásztói fórumon tudta fokozni:

„Gondolják végig, hova vezet az a folyamat, hogyha törvényesítik mondjuk az egyneműek házasságát. (…) Ha mondjuk Ungár Klára feleségül vehet egy nőt, akkor, hogy úgy fogalmazzak, nagytermészetű Kovács László joggal érzi magát diszkriminálva, hogy akkor a szegény felesége mellé miért nem veheti el három-négy további barátnőjét, és akkor egész háremmel mehetne Brüsszelbe.”

4. Három férfi házassága

Idén júniusban a HírTV-ben azt mondta:

“kicsiny, ám hangos érdekcsoportok akarják rákényszeríteni a világra a deviáns felfogást. (…) A család férfi és nő elkötelezett kapcsolata a természet rendje szerint. Ha két férfi házasodik, akkor három miért nem? Hol van ennek a vége, akkor milyen alapon büntetik bigámiát?”

5. Lóháton Erdélybe

Nagy meghökkenést váltott ki és az internetes mémgyártók kedvence lett, amikor tavaly március 15-én teátrális módon, lóháton vonult be Kézdivásárhelyre. Semjén Zsolt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulóját ment ünnepelni. Az MTI tudósítójának a helyi szervezők azt mondták, a lovas felvonulás hagyomány, de első ízben fordul elő, hogy politikusok is lóháton érkeznek az ünnepségre.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

6. Vadászat védett állatokra

Egy 2011-ben nyilvánosságot látott dokumentum szerint Semjén védett állatfajok vadászatáért lobbizott. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében azt javasolta, egészítsék ki a lőhető fajok listáját. A KDNP elnöke vadászhatóvá tette volna például az erdei szalonkát, a nyári ludat, a barátrécét, a menyétet és a nyusztot. Semjén szerint az 56 ezer vadász számára meghozott közérzetjavító intézkedések visszaállítanák a magyar vadgazdálkodás és vadászat jó hírnevét.

Gera Pál, az Állatkert korábbi gondozója, Pro Natura-díjas természetvédő nyílt levélben tiltakozott a blődli ellen. Szerinte Semjénnek fogalma sincs a magyar vadállomány helyzetéről. A menyét kivételével az említett állatok mindegyike védett Magyarországon, sőt a nyári lúd például kiemelt védelemben részesül, a szalonka tavaszi, szaporodási időszakban történő vadászatát pedig uniós jogszabály tiltja.

7. Mick Jagger, az Antikrisztus

2012-ben a hvg.hu leplezte le: a KDNP-elnök teológiai doktori dolgozatának nagyjából 40 százaléka más munkák átvételéből, átfogalmazásából illetve fordításából. A fennmaradó 60 százalék azonban felhőtlen szórakozást ígér. Semjén egy helyütt például kíméletlenül rámutat arra: Mick Jagger maga az Ördög. Idézünk a doktori címet érő dolgozatból:

„Sajnos bőségesen van olyan, ahol festés nélkül is ott van [az ördög]. Szomorú példája ennek a híres, hírhedt Rolling Stones. Koncertjük apokaliptikus élményt ígér. Az énekes, Mick Jagger szex-fenoménként próbálja felszabadítani a hisztériát. Az egész jelenség meglehetősen riasztó. Pregnánsan fejezi ki ezt a mentalitást egyik világsikert aratott számuk címe is: Sympathy for the Devil.”

 

Semjén, a szükséges rossz

Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője a Hír24-nek elmondta: Orbán Viktor láthatóan végtelenül lojális embereket keres maga mellé, akik nem kérdeznek, nem is feltétlenül gondolkodnak, csak mennek a vezető által kijelölt úton. Ha Mikszáthnál a “mamelukok” ábrázolásait olvassuk, láthatjuk: így volt ez már a dualizmus idején is. Az elemző kizártnak tartja, hogy Semjén bármilyen szavazói csoportra vonzerőt gyakorolna. Szerinte a Fidesz mértékadóbb közönsége már „beárazta” Semjént, mint szükséges rosszt és elnézik neki a bárgyú mondatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik