Belföld

A forint szereti az erős kormányt

A Fidesz érti a Valutaalappal folytatandó együttműködés fontosságát.

A választások első fordulója óta 0,3 százalékponttal csökkent a magyar kormánykötvények hozama, és a forint jobban teljesített térségi vetélytársainál, ami a Reuters szerint arra utal, hogy a befektetők bíznak abban, hogy erős kormánya lehet Magyarországnak.

Most arra várnak, miként tervezi a Fidesz biztosan és rendszeresen csökkenteni közadósságát alacsonyabb adókkal, miközben a költségvetést árgus szemekkel figyeli a pénzügyi támogatást nyújtó EU és az IMF.

A Dow Jones hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi elemzők szerint a Fidesz előbb-utóbb megállapodhat egy új, IMF támogatta stabilizációs programban, amely pozitív egyensúlyba hozhatja Magyarországot.

A Morgan Stanley londoni befektetési részlegének szakértői azt írták, “széleskörű megerősítést” nyert nézetük, hogy a Fidesz “érti” a valutaalappal folytatandó együttműködés fontosságát. Az elemzők szerint a Fidesz reformterveket nyújt be egy olyan hiánycélért cserébe, amely kevésbé kedvezőtlen a növekedési kilátásokra.

A Goldman Sachs bankcsoport is úgy véli, a Fidesz-kormány el fogja nyerni a Nemzetközi Valutaalap támogatását egy új stabilizációs programhoz, és ez csökkenti majd a magyar befektetési konstrukciókat terhelő kockázati felárakat.

A Barclays Capital azt írta, kényelmes győzelme birtokában a Fidesz valószínűleg nem megy bele “egy eszkalálódó nézeteltérésbe” az EU-val és az IMF-fel az idei deficitcél kérdésében. Ez mérsékelheti a helyi befektetési termékeket terhelő kockázati prémiumokat.

A JP Morgan bankcsoport minapi londoni elemzése azt valószínűsítette, hogy a következő kormány szeptemberig új, 2-3 éves “elővigyázatossági” készenléti megállapodás megkötését fogja javasolni az IMF-nek. A ház londoni elemzői szerint ha a valutaalap ebbe belemegy, az erősítené a Fidesz gazdasági programjának hitelességét.

A JP Morgan értékelése szerint az előző Fidesz-kormány költségvetési szempontból konzervatív volt, és a párt döntéshozói tudatában vannak a fenntartható költségvetési politika szükségességének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik