Belföld

Mit kíván a magyar nemzet Orbántól?

Az emberek fő gondnak a munkanélküliséget tartják. A Fidesz egymillió új munkahelyet ígért.

Az Ipsos zrt. az MR1-Kossuth Rádió megbízásából készített felmérései még a választások első fordulója előtt készültek, de pontosan jelzik, mit tartanak komoly gondnak a választók, mit várnak az emberek az új kormánytól.

A legtöbb választó (76%) az erőszakos bűnözők szigorúbb megbüntetését, illetve azt várja, hogy az új kormány csökkentse az állami és önkormányzati bürokráciát (68%). Ezt követi (66%) a parlamenti és önkormányzati képviselők számának csökkentése. A választók csaknem kétharmada (63%) szeretne átláthatóbb párt- és kampányfinanszírozást, illetve azt, hogy az új kormány felkarolja az elesettebb embereket, térségeket. 6. lett a politikai kívánságlistán az, hogy külföldiek ne vehessenek magyar földet (59%). Ezt követi a kis- és középvállalkozások támogatása (56%). A válaszadók kevesebb mint fele (45%) tartja csak fontosnak, hogy legyen minőség-ellenőrzés az oktatásban. Ennél is kevesebben (36%) kezelik kiemelten az öngondoskodás növelését a nyugdíjrendszerben. Az emberek nem igazán tartják (24%) fontosnak, az állam szerepének csökkentését az egészségügyben, és még kevésbé (22%) azt, hogy az állam csökkentse a tömegközlekedési cégeknek adott állami támogatást.

Az Ipsos mérte azt is, mit tartanak az emberek a legsúlyosabb gondnak. Kiderült, hogy a munkanélküliséget, az ország eladósodottságát és a korrupciót.

A “Mit ígérnek?” nevű civil kezdeményezés szerint a pártprogramok összességében nem a fenntarthatóság jegyében készültek, mivel azokban nem volt szó arról, “hogy a következő évben miként kívánnak 200 milliárd forint tartós megtakarítást végrehajtani ahhoz, hogy a költségvetési felelősségi törvényben előírt pályára állhasson az ország.

Ajánlott linkek:

Mit várnak a szavazók az új kormányzattól? (MR1-Kossuth Rádió)
A társadalmi problémák a pártpreferenciák tükrében (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik