Méreggel bombáznának le egy szigetet, hogy kiirtsák az egereket

A rágcsálók sok gondot okoznak azzal, hogy felfalják az őshonos madarakat.

Rágcsálóirtóval bombáznának le egy dél-afrikai szigetet, hogy megmentsék az ott élő madarakat az inváziós egerekről – írja a Live Science.

Amint a 24.hu korábban beszámolt róla, a Marion-szigeten annyira elszaporodtak az egerek, hogy a tengeri madarakat is elkezdték felzabálni, és óriási károkat okoznak az ökoszisztémának. Éppen ezért a környezetvédők azt tervezik, hogy a teljes fajt kiirtják a szigetről, most pedig már arról is van elképzelésük, hogy hogyan tennék ezt.

A Marion-sziget a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó lakatlan, vulkáni eredetű földdarab, amelyen több millió tengeri madár fészkel, köztük négy pingvinfaj, a világ vándoralbatroszainak negyede és számos másik veszélyeztetett madárfaj. Az egereket még a 19. században hurcolták be véletlenül fókavadászok, azóta pedig – részben a klímaváltozás miatt – nagyon elszaporodtak.

A tudósok úgy vélik, az egerek a Marion-sziget első emlős ragadozói, a madarak pedig nem tudják hogyan kell védekezni az ilyen állatok ellen, ezért előfordul, hogy mozdulatlanul ülnek, amíg az egereket csemegéznek a húsukból.

A becslések szerint jelenleg nagyjából 1 millió egér lehet a Marion-szigeten, akik többnyire ugyan gerinctelen állatokkal táplálkoznak, de már a szigeten élő mintegy 30 madárfaj példányait is elkezdték pusztítani. A rágcsálók a felnőtt madarakra is rátámadnak, de a fészeklakó fiókák is sokszor a célpontjukká válnak.

A környezetvédők úgy gondolják, ha nem tesznek semmit 50-100 éven belül 19 madárfaj tűnhet el a szigetről az egerek miatt. A Dél-afrikai Köztársaság kormánya a BirdLife természetvédelmi szervezettel együtt 29 millió dollárt próbál összegyűjteni, hogy megakadályozhassák ezt a kimenetelt.

A tervük az, hogy 2027-ben mintegy 600 tonnányi mérgezett csalétket dobjanak helikopterekből a szigetre. Az akcióra télen kerülne sor, az egerek számára ugyanis ilyenkor elérhető a legkevesebb élelem, vagyis valószínűbb, hogy elfogyasztják a mérgezett eleséget. A projekt sikerességéhez az kell, hogy minden egyes rágcsáló elpusztuljunk: ha csak egy nemzőképes pár életben marad, újranépesíthetik a szigetet, mivel évente akár ötször, minden alkalommal 7-8 utódot világra hozva képesek szaporodni.

1948-ban a kutatók már megpróbálták eltűntetni az egereket a szigetről, akkor 5 macskát vittek a szigetre, gondolván, hogy levadásszák majd őket. A terv viszont elbukott: a ragadozók utódai elvadultak, és az egerek mellett a megvédeni kívánt madarakat is sorra kezdték ölni. 1970-re a macskák már évente csaknem 500 ezer madárral végeztek, de 1991-ben sikerült eltűntetni őket a szigetről.

Kapcsolódó
Egy egész fajt kiirtanának erről a szigetről
A projekt várhatóan 2025-ben veszi kezdetét.