Az egykori élet nyomaira bukkanhattak a Marson

Izgalmas jeleket észlelt a NASA Perseverance marsjárója.

Az ősi élet potenciális nyomaira bukkant a NASA Perseverance roverje a Marson, a megerősítéshez azonban további vizsgálatok szükségesek – írja a Space.com. A robot egy nyílhegy alakú kőzetet talált, ez olyan kémiai jeleket és struktúrákat tartalmaz, amelyeket mikrobiális élet alakíthatott ki évmilliárdokkal ezelőtt.

A Mars ma földi szemmel nézve rendkívül barátságtalan hely, a távoli múltban viszont rengeteg folyékony vizet tartalmazott, és kellemes klímája lehetett. A szakértők régóta feltételezik, hogy egy ilyen környezetben az élet is kialakulhatott.

A Perseverance a Cheyava Fallsként ismert szikla belsejében észlelte az izgalmas jeleket. A sziklában az élet előfutárai, szerves anyagok vannak, hosszában pedig kalcium-szulfát erek kanyarognak, amelyek azt jelzik, hogy egykor víz folyt keresztül rajta.

A rover olyan parányi, néhány milliméteres foltokat is detektált, amelyeket fekete gyűrűk vesznek körbe. A gyűrűk vasat és foszfátot tartalmaznak, bolygónkon ezeket az anyagokat sokszor mikrobák választják ki.

David Flannery, az ausztráliai Queenslandi Műszaki Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a földi kőzetekben ezek a jellegzetességek gyakran a felszín alatt élő mikroorganizmusok megkövesedett emlékei.

Morgan Cable, a Perseverance programjának tagja hozzátette, a szerves anyagokat, a víz nyomait és a gyűrűket még sosem látták együtt a Marson.

A Cheyava Falls egy ősi, 400 méter széles, Neretva Vallis nevű folyóvölgy szélén fekszik. A kutatók azt feltételezik, hogy a Neretva Vallis folyója egykor a Jezero-kráterbe ömlött, a Perseverance ebben a mélyedésben landolt 2021-ben.

Fontos kiemelni: az adatok egyelőre nem megdönthetetlen bizonyítékai az ősi marsi életnek. Elképzelhető, hogy az észlelt jellegzetességek nem biológiai úton jöttek létre.

Ahhoz, hogy a kutatók jobban megértsék a kőzetet, mintákat kell hozniuk a Földre, hogy laboratóriumokban is elemezhessék azokat. A jövőbeli Mars Sample Return misszió célja éppen a rover mintáinak elszállítása lenne, ám a küldetés nemrég komoly veszélybe került, miután a költségei elszálltak.

Kapcsolódó
Még ma is lehet élet a Mars mélyén
Mai tudásunk szerint a felszín alkalmatlan az élet számára, de a mélyben más lehet a helyzet.