Tudomány

Ezek a világ legerősebb állatai

James Warwick / Gety Images
James Warwick / Gety Images
A legerősebb állatok emlősök, ha viszont az arányokat nézzük, a rovarok a súlyemelés bajnokai.

Az oroszlánoktól a jegesmedvékig rengeteg állat robosztus testalkatáról és erejéről híres, a fajok pontos erejének felmérése azonban nem egyszerű feladat – írja az IFLScience. Egy, a National Geographic dokumentumfilmje számára végzett kísérletsorozat segíthet megérteni a helyzetet.

A vizsgálatok alapján egy grizzly medve úgy tud dobálni egy 315 kilogrammos kukát, mintha csak strandlabda lenne. A szakemberek úgy számoltak, hogy egy átlagos felnőtt egyed ereje 2,5-5 ember erejével érhet fel, igaz, kellően ingerült állapotban a medvék még nagyobb erőt is kifejthetnek.

Az ezüsthátú gorillák a feltételezések alapján ugyanakkor erősebbek, mint bármely medve a bolygón. Elképesztően izmos karjaikkal ezen majmok 800 kilogrammnyi holt súlyt képesek felemelni.

Ismereteink szerint a bolygó legerősebb állata mégis az afrikai elefánt, amely állítólag akár 9000 kilogrammot is meg tud mozgatni.

Több mint 40 ezer inat és izmot tartalmazó ormányával autókat emelhet meg, illetve fákat csavarhat ki.

Meglepő módon az afrikai elefánt még a valaha élt legnagyobb állatnál, a kék bálnánál is erősebb. A kutatók 22 különböző cetfaj tömegét és izomméretét elemezve kiszámították, hogy a gigantikus faj „csak” mintegy 6300 kilogrammot bír el.

Érdekes egyébként, hogy ha az arányokat nézzük, már messze nem az emlősök, hanem a rovarok a bajnokok. Az Onthophagus taurus nevű ganajtúró például saját testtömegének 1141-szeresét képes megmozgatni – összehasonlításképp: az afrikai elefánt csak tömege másfélszeresét.

Ez azt jelenti, hogy ha az ízeltlábú emberméretű lenne, elméletileg hat emeletest buszt is megemelhetne. A rovarvilágban egyéb erőbajnokokat is találni, a levélvágó hangyák és az orrszarvúbogarak például szintén extrém erő kifejtésére képesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik