Tudomány

Szennyező anyagok milliárdjai válnak le a népszerű szivacsokról

Irina Vodneva / Getty Images
Irina Vodneva / Getty Images

Egy új vizsgálat alapján a háztartásokban világszerte használt melaminhabos szivacsok havonta több milliárd parányi műanyagdarabkát bocsátanak ki magukból – írja a The Independent. Az ilyen szivacsok képesek a legmakacsabb foltokat is könnyedén eltávolítani, köszönhetően az alapanyagukat jelentő polimernek

A friss eredmények azt mutatják, hogy ezen termékekből havonta több ezer milliárd, potenciálisan veszélyes mikroműanyag válik le.

Ennek oka az, hogy a szivacs szép lassan darabokra bomlik, minden egyes mosással mikroműanyag-szálakat juttatva a csatornahálózatba.

A parányi szennyeződéseket az állatok elfogyasztják, a táplálékláncon keresztül pedig az emberhez is visszaérhetnek. Azt, hogy a mikroműanyagok pontosan miként hatnak szervezetünkre, nem tisztázott.

A szakértők azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan bomlik le a melaminhab, majd kiszámították, hogy a használat során mennyi műanyagot bocsáthat ki. A kutatók különböző márkák szivacsaival végeztek kísérletet.

Az adatok alapján egyetlen szivacsról elhasználódott grammonként több mint 6,5 millió rost válhat le. Az is kiderült, hogy a sűrűbb anyagból készült szivacsok lassabban kopnak, és kevesebb mikroműanyag-szálat hoznak létre.

A csapat az Amazon havi eladásait elemezve úgy becsülte, hogy a melaminszivacsok havonta mintegy 1,55 billió szálat juttatnak a környezetbe. A tényleges mennyiség ennél sokkal nagyobb, hiszen csak a kereskedelmi forgalom egy szeletét fedték le.

A szakértők a szennyezés csökkentése érdekében azt javasolják a gyártóknak, hogy sűrűbb és keményebb szivacsokat készítsenek. A fogyasztók számára a természetes, műanyagmentes termékek használatát ajánlották.

Kapcsolódó
Minden férfi spermájában ott lehetnek a mikroműanyagok
A kutatók minden vizsgált spermamintában találtak mikroműanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik