Tudomány

400 éves papucsra bukkantak Veszprémben

TomPhotos / Getty Images
TomPhotos / Getty Images

A 17. századból származó női papucsot és csipkedíszes selyemruhát találtak a szakemberek a veszprémi várnegyed feltárása során – írja az MTI a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Nemzeti Régészeti Intézetének ásatásvezetőjére hivatkozva. A lábbelit és a ruhát feltételezhetően Babócsay Ferenc egykori veszprémi várkapitány családtagja viselte.

Hegyi Dóra elmondta, hogy a közel 400 éves leleteket a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház altemplomának egyik sírjában találták meg. A papucs zöldes árnyalatú, bőrből készített, fémfonalas hímzéssel díszített, magas sarkú.

A tárgy különösen értékes, hiszen kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből.

A restaurált lábbelit először szombaton, a Múzeumok Éjszakáján láthatja a nagyközönség a Biró-Giczey Házban, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a várnegyed 18 épületét érintő beruházás során került elő. Egyebek között megcsodálhatják Szent István király első ezüst dénárját, a Lancea Regist is.

Hegyi Dóra szerint az altemplomban 13 sírhelyet fedeztek fel, melyek közül többet már az 1970-es években feltártak. Mint hozzátette, két koporsó fedlapja viszonylag épen maradt, amelyeken csillagfejű rézszegecsekből kirakott díszítés és felirat volt.

Ezek alapján derült ki még az 1970-es években, hogy Babócsay Ferenc egykori veszprémi várkapitány családtagjainak nyughelyére bukkantak. Az csupán feltételezhető, hogy a közelmúltban feltárt, hasonló korszakból származó sírokban is a család tagjai nyugszanak.

Bár a 17. századi leletekhez képest kevésbé számít kuriózumnak, de a Szent István-templom alatti kriptában feltárt csontkamrában is találtak az elhunytakon lábbeliket, öveket és erszényeket, amelyek a 18. századból valók. A veszprémi várban mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméternyi zöldterületet újul meg a következő év végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik