Tudomány

Szenzációs hajóroncsot fedeztek fel a Földközi-tenger mélyén

Israel Antiquities Authority / Facebook
Israel Antiquities Authority / Facebook

Mintegy 3300 éves hajóroncsra bukkantak Izrael földközi-tengeri partjainál – írja az MTI az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) csütörtöki közleménye alapján. A 12-14 méter hosszú jármű maradványai mintegy 1800 méteres mélységben fekszenek a tenger fenekén.

A hajót a Földközi-tenger keleti részén működő, Energean nevű földgázkutató és -kitermelő vállalat egyik rutinszerű tengerfenéki felmérésekor találták meg, majd jelentették az IAA-nak, amely megindította a feltárását. A roncsok között a rakományra is ráleltek, amely több száz cserépedényből állt. Ezekben viszonylag olcsó tömegtermékeket szállíthattak, például olajat, bort és egyéb mezőgazdasági termékeket, köztük gyümölcsöket. A tárolóedények a késő bronzkori, kánaáni kultúrából származnak, vagyis 3300-3400 évesek lehetnek.

A régészek szerint ez a legrégebbi hajóroncs, amelyet a Földközi-tenger ezen régiójában valaha találtak, süllyedését pedig egy vihar, esetleg egy kalóztámadás okozhatta.Jakob Sarvit, az IAA tengeri részlegének vezető régésze világra szóló jelentőségűnek nevezte a felfedezést, amely bemutatja azt is, hogy az ókori tengerészek képesek voltak látható partok nyújtotta tájékozódási lehetőségek nélkül is navigálni a tengeren, mivel a roncs tartózkodási helyéről egyik part sem látszik. A tájékozódáshoz valószínűleg az égitesteket használták, a Nap és a csillagok helyzetének megfigyelésével és szögeinek meghatározásával tudták, hogy hol vannak. A hajóroncs ezzel átírja a történelmet, a szakértők ugyanis eddig azt hitték, hogy a tengeri kereskedelem akkoriban biztonságosan, kikötőről kikötőre, a partvonaltól látótávolságban zajlott.

Kapcsolódó
Kincsek százait rejtette két hajó roncsa
A leletek mintegy 1500 méteres mélységben feküdtek a Dél-kínai-tenger fenekén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik