Tudomány

Megrongálták a Stonehenge-t, két aktivistát letartóztattak

Just Stop Oil / PA
Just Stop Oil / PA

Környezetvédelmi aktivisták narancssárga festékkel fújták össze Nagy-Britannia legrégebbi nevezetességét, a Stonehenge-et, mindössze egy nappal azelőtt, hogy hatalmas tömeg gyűlt volna össze a helyszínen a nyári napforduló megtekintése végett, írja a CNN.

Az X-en közzétett videón a Just Stop Oil két aktivistája látható, amint lefújják a nevezetességet. A szervezet az alábbi felhívást tette közzé a közösségi médiában az esetet követően:

A Just Stop Oil aktivistái követelik a hivatalba lépő kormánytól, hogy írjon alá egy jogilag kötelező erejű szerződést a fosszilis tüzelőanyagok 2030-ig történő fokozatos kivonásáról

A Wiltshire-i rendőrség közleménye szerint az akcióra helyi idő szerint kedd délután 7 óra körül került sor a délnyugat-angliai Salisbury mellett. A rendőrség letartóztatta a két tüntetőt az emlékmű megrongálásának gyanúja miatt.

A Stonehenge hivatalos közleményében „rendkívül felkavarónak” nevezte az esetet, a szakértők vizsgálják a kár mértékét. A tüntető egy 21 éves oxfordi diák és egy 73 éves birminghami férfi volt. Rishi Sunak brit miniszterelnök azt írta a közösségi médiában, hogy a „Just Stop Oil szégyen.”

Ugyanez a csoport a múlt hónapban került be a hírekbe, amikor két tüntető összetörte a Magna Carta 13. századi brit kéziratot védő üveget a British Museumban. A klímaaktivisták egyre nagyobb horderejű tiltakozásokat szerveznek, ezek között szerepelt például a Mona Lisa és Van Gogh Napraforgók festménye elleni támadás.

Kapcsolódó
Levessel öntötték le a Mona Lisát zöld aktivisták
Még szerencse, hogy golyóálló üveg védi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik