Tudomány

1700 éves kincset találtak Izraelben

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) és a lodi önkormányzat régészei 94 érméből álló, a Gallus elleni felkelés idejéből származó kincset tártak fel az izraeli Lodban – írja a Heritage Daily. Az időszámítás szerint 350 és 353 közötti lázadás a római fennhatóság alatt álló Palaestina zsidó lakosságának felkelése volt Constantius Gallus, II. Constantius császár sógora ellen.

A lázadás arra válaszul tört ki, hogy Constantius Gallus és a keresztény klérus üldözte a nem keresztény vallásúakat, többek között zsinagógákat romboltattak le. Az időszakról viszonylag kevés írásos emlék maradt fenn, de vannak olyan források, amelyek alapján Constantius Gallusék olyan jelentős zsidó közösségeket pusztítottak, mint Lod, Zipori és Tiberias.

A szakértők a közelmúltban egy lerombolt zsidó középület maradványai között fedezték fel a pénzeket. Az épület a késő római korra, illetve a korai bizánci korra datálható, a helyszínen héber és latin feliratokat, valamint márványból készült leleteket is megtaláltak.

A periódusban Lod egy római kolónia volt, amelyet Septimius Severus emelt városi rangra, és amely a Colonia Lucia Lucia Septimia Severa Diospolis nevet viselte.

A kincs bronz- és ezüstérmékből áll, amelyeket 221 és 354 között vertek.

Joshua Schwartz, az IAA munkatársa szerint nehéz meghatározni, hogy az építmény zsinagóga, tanulóterem vagy a vének gyűlésterme volt-e, vagy esetleg egyszerre mindhárom funkciót betöltötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik