Tudomány

Hun gyermek sírjára bukkantak

urbancow / Getty Images
urbancow / Getty Images

Egy friss tanulmányban egy 1600 éves, Lengyelországban feltárt kettős sírt mutatnak be – írja a Live Science. A szakértők szerint a maradványok a hunok európai jelenlétének legkorábbi bizonyítékai közé tartoznak, a nyughely egyben a legősibb hun sír az országban.

A Közép-Ázsiából érkező hunok a 4-5. században fosztogatták Európát. Legendás uralkodójuk, Attila vezetésével egészen a mai Franciaország területéig jutottak el.

A Krakkó melletti Czulice faluban lévő sírt Jakub Niebylski, a Lengyel Tudományos Akadémia munkatársa tárta fel 2018-ban.

A nyughelyben két gyermek csontjai voltak, egyiküket arany és ezüst tárgyakkal együtt temették el, koponyáját pedig mesterségesen torzították, ami a hun elitre volt jellemző.

A sírból egy vaskés, egy agyagedény, illetve egy kutya, egy macska és egy varjú maradványai is előkerültek.

Niebylski kollégáival a közelmúltban a csontokról készült CT- és röntgenképek segítségével, valamint izotópos és genetikai elemzésekkel vizsgálta a leleteket. Megállapították, hogy a sírmellékletek nélküli gyermek egy 7-9 éves, közép- és kelet-európai felmenőkkel bíró fiú volt. Kivételesen sima csontjai arra utaltak, hogy testét a temetés előtt megfőzték.

A második gyermek egy 8-9 éves fiú volt, akinek származása a kazahsztáni és kirgizisztáni nomádokéhoz állt a legközelebb. A koponyája hátsó részét már csecsemőkorától kezdve úgy manipulálták, hogy az tojásszerűvé váljon. A gyermekeket valamikor 395 és 418 között temették el.

Mint Anita Szczepanek, a Lengyel Tudományos Akadémia régésze kiemelte: különböző genetikai eredetű fiúkról van szó, akiket eltérő szertartások keretében temettek el. Az európai fiú hason fekve, fejével a másik gyermekkel szemben feküdt, koponyája valamikor később a lábaira került.

A hun fiú szemgödreiben elváltozásokat észleltek, a szakértők azt feltételezik, hogy vérszegénységben vagy más krónikus betegségben szenvedett, ami hozzájárulhatott korai halálához. Az izotópok azt mutatták, hogy a térségben született, a másik gyermek viszont eleinte máshol élt, és csak később vándorolt be a térségbe.

Mindketten fehérjében gazdag étrendet fogyasztottak, ám az európai fiú sírmellékeinek hiánya alacsonyabb státuszra utal. Talán a hun gyermek szolgája volt, de az is elképzelhető, hogy nem ismerték egymást, az írott források hiánya megnehezíti a történtek rekonstrukcióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik