Tudomány

Négyezer éves műtét nyomaira bukkantak

Tondini, Isidro, Camarós, 2024
Tondini, Isidro, Camarós, 2024

Már 4000 évvel ezelőtt, az ókori Egyiptomban is próbálták kezelni a rákot – írja a Live Science. Ezt egy koponya bizonyítja, amelyen műtét hegei látszanak.

A Krisztus előtt 2686 és 2345 közöttről származó koponyán a kutatók egy nagy daganat nyomait fedezték fel, amely körül több apró vágást is megfigyeltek. Ezeket feltehetőleg fém eszközök okozták egy műtét közben, amellyel a 30-as éveiben járó tumoros férfit próbálták kezelni.

A legősibb ismert feljegyzés a rákról Krisztus előtt 1600 körülről származik. A szöveg több melltumort is felsorol, és leszögezi, hogy nincs rájuk gyógymód. A mostani tanulmány viszont azt mutatja, hogy az egyiptomiak ennél már jóval korábban ismerték a rákos megbetegedéseket, és próbálkoztak is a kezelésükkel.

A szakértők szerint ez egyben a legősibb ismert esete a daganatokkal kapcsolatos műtéti beavatkozásoknak, és egyben a modern orvostudomány kezdetét is jelöli. Emellett úgy vélik, ha 4000 éve már műtéti úton próbáltak szembeszállni a rákkal, akkor magát a betegséget több ezer évvel azelőtt is ismerhették.

A kutatócsapat emellett egy nő koponyáját is megvizsgálta, aki valamikor Krisztus előtt 664 és 343 között élhetett, és 50 évesen hunyt el. Az ő csontjain szintén tumorra utaló jeleket vettek észre, emellett viszont olyan sérülések nyomait is felfedezték, amelyeket egy éles fegyver okozhatott. Ezek a sebek begyógyultak, ami azt jelzi, hogy a súlyos fejsérülések kezeléséhez elég fejlett volt az egyiptomi orvoslás, a rákkal viszont nem tudtak megbirkózni.

Kapcsolódó
Emberi vérrel kevert drogokat ittak az egyiptomiak
Gyomorforgató összetevői voltak a Bes-kultusz hívei által készített italnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik