Tudomány

Lefagyasztottak egy ausztrál férfit, hogy később feltámasszák

Jonathan Pow / Getty Images
Jonathan Pow / Getty Images

Egy sydney-i férfi lett az első Ausztráliában, akinek holttestét kriogén úton fagyasztották le abban a reményben, hogy a jövőben feléleszthetik – írja a The Independent. Az ausztrál Southern Cryonics cég múlt héten jelentette be, hogy sikeresen lefagyasztotta első ügyfelét, aki sajtóértesülések szerint 170 ezer dollárt (mintegy 60 millió forintot) fizetett.

A férfi május elején, 80-as éveiben hunyt el.

Halála után a holttestét a kórház hűtőkamrájából jégbe csomagolva azonnal elszállították, ezután a Southern Cryonics csapata tíz órán át dolgozott a test stabilizálásán.

„Miután értesültünk az 1. páciens romló állapotáról, gyorsan reagáltunk a május 12-én Sydneyben bekövetkezett halálára” – írta a vállalat közleményében. A csapat aprólékosan követte az Aaron Drake, az Arizona Medical Science munkatársával közösen kidolgozott protokollt.

A stabilizáláshoz a legújabb típusú ECMO-gépet használták, amely a nyitott szívműtéteknél alkalmazott szív-tüdő bypass gép egyik változatát. A testet speciális, folyékony nitrogént tartalmazó zsákba tették, majd a szárazjég hőmérsékletére hűtötték, és átszállították a cég holbrooki létesítményébe, ahol hűtőkamrába helyezték.

Több szakértő is tudományos, illetve etikai aggályokat fogalmazott meg a folyamattal kapcsolatban. Bár a biológusok már képesek néhány száz, laboratóriumban tenyésztett sejt regenerálására, egy ember életre keltése még mindig sci-fi kategória.

Gary Bryant, a Melbourne-i Királyi Műszaki Intézet munkatársa szerint a fagyasztott testek tartósítására jelenleg használt anyagok ráadásul mérgezőek. Mint kiemelte, az eljárás inkább hasonlít a balzsamozásra, mint a megőrzésre, a test ilyenkor egyáltalán nem marad ép, belül minden megsemmisül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik