Tudomány

Öncsonkító papok fegyvereire bukkantak

Florilegius / Universal Images Group via Getty Images
Florilegius / Universal Images Group via Getty Images

Halomnyi ősi fegyvert találtak Mexikóvárosban, a Tlatelolco nevű ősi azték lelőhelyen – írja az Arkeonews. A leletek egy kődobozban lapultak, amelyet egy templom romjai között találtak meg.

A szakértők szerint a tárgyakat valamikor 1375 és 1418 között helyezhették el, vagyis több mint 600 évesek. A feltárások során összesen 59 zsebkést és 7 obszidiánból készült kést fedeztek fel.

Ezeket a fegyvereket azték papok és más magas rangú tisztviselők használták arra, hogy véráldozatkén öncsonkításokat végezzenek. Szokás volt köreikben a nyelv és fülek megsebzése, de akár combjaikon, karjaikon és megvághatták magukat, hogy erejüket, bátorságukat, önfeláldozásukat mutassák be, valamint, hogy kielégítsék az isteneiket.

Mauricio Marat / INAH

A régészek úgy vélik, mindegyik lelet erős szimbolikus jelentéssel bírhatott az aztékok számára és feltehetőleg valamelyik istenükhöz kapcsolódhattak. Éppen ezért abban reménykednek, hogy beható tanulmányozásukkal képesek lehetnek többet megtudni a tlatelolcoi emberek szertartásairól és számos istenéről.

Kapcsolódó
Ősi ereklyéket rejtett egy azték templom
A Krisztus előtti korból származó szobrokat már aztékok is ásatások során találhatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik