Tudomány

Medvehúst ettek, több családtag kórházba került

mlorenzphotography / Getty Images
mlorenzphotography / Getty Images

Az amerikai járványügyi központ (CDC) friss jelentése alapján hat embernél alakult ki trichinellózis, miután együtt ettek feketemedve-húst – írja a The Guardian. A betegség okozói élősködő férgek.

2022 júliusában Minnesotában jelentettek egy 29 éves beteget, akinél trichinellózis alakult ki. A páciens tünetei közé tartozott a láz, a súlyos izomfájdalom, a periorbitális ödéma, illetve a szemduzzanat.

A tünetek jelentkezése előtt a beteg nyolc családtagjával együtt egy olyan étkezésen vett részt Dél-Dakotában, amelyen 45 napon át fagyasztva tárolt medvehúst ettek. A húst először véresen, a vele együtt főzött zöldségekkel tálalták fel, a medvét a család egyik tagja ejtette el 2022 májusában Kanadában.

Miután néhányan enni kezdtek a húsból, felismerték, hogy az nincs kellően átsütve. Állítólag azért maradt nyers, mert olyan sötét színű volt, hogy a családtagok nem tudták megállapítani az átsütöttség fokát.

Az eset kivizsgálása során hat trichinellózisos esetet azonosítottak, kettőt azoknál, akik csak a zöldségekből ettek.

Az érintettek közül hármat kórházba szállítottak, őket gyógyszerrel kezelték. Végül mind a hatan felépültek.

A trichinellózist a trichina nevű fonálféreg lárvái okozzák. A fertőzött hús általában húsevő állatoktól, így medvéktől származik.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a mostani eset hátterében a Trichinella nativa nevű, a fagyasztást jól bíró faj állt. A CDC arra figyelmeztetett, hogy megfelelő főzés az egyetlen megbízható mód az élősködők elpusztítására, és hogy a fertőzött hús beszennyezhet más élelmiszereket is.

Az Egyesült Államokban ritkán jelentenek trichinellózist. A legtöbb eset vadhús fogyasztásához kapcsolódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik