Tudomány

Ősi aranykincset találtak Izraelben

Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak egy jeruzsálemi ásatáson – írja az MTI.

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint a lelet a hellenisztikus korból származik, mérete alapján pedig egy gyereké lehetett, amúgy legfeljebb egy nő kisujjára lehetett volna felhúzni.

A stílusjegyek azt mutatják, hogy a perzsa vagy a korai hellenisztikus korban, az időszámítás előtti 4. század végén vagy a 3. század elején készült. Az emberek ebben a korszakban kezdték előnyben részesíteni a drágakővel díszített aranyat az önmagában díszes arannyal szemben.

A gyűrű úgy készülhetett, hogy vékony aranylemezeket kalapáltak össze tömör arannyá. Az arany tartóssága miatt az ékszeren nem látszik semmiféle kopás.

A hellenisztikus korban, Nagy Sándor uralma alatt nagyon elterjedtek az aranyékszerek. A makedón uralkodó hódításai kedveztek az előkelő, drága árucikkek elterjedésének és kereskedelmének.

Nagy Sándor időszámítás előtt 336-ban jutott hatalomra, ezzel vette kezdetét a hellenizmus kora. A mai Izraelt is magába foglaló korabeli Palesztina is a makedón király uralma alá került. Jeruzsálem akkori lakói láthatóan nyitottak voltak a széles körben elterjedt hellenisztikus stílusra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik