Tudomány

Ebolaszerű vírust hoztak létre egy kínai laborban

Maciej Frolow / Getty Images
Maciej Frolow / Getty Images

Olyan vírust fejlesztettek ki egy kínai laboratóriumban, amely az ebolához hasonló fertőzést idéz elő állatokban – írja a The Independent. A kórokozó egy egész rágcsálócsoportot képes volt elpusztítani.

A Hopeji Orvostudományi Egyetem kutatói úgy alakították át genetikailag a kevésbé veszélyes, a szarvasmarhák megfertőzésére képes Vesicularis stomatitist, hogy az Ebola-vírus (EBOV) egyik fehérjéjét hordozza. A kórokozó ezt követően halálos betegséget idézett elő a hörcsögökben.

A szakértők szerint az új vírusmodell hozzáférhető és kényelmes módszert biztosít az EBOV tanulmányozására.

Az Ebola-vírus súlyos gyulladást és szövetkárosodást okoz az egész testben, befolyásolja a természetes véralvadási mechanizmust, ami belső vérzéshez, végül pedig halálhoz vezet. A kórokozó a fertőzött emberek testnedveivel, például vérével való közvetlen érintkezés útján, valamint az ilyen folyadékokkal szennyezett tárgyak megérintésével terjed.

Az EBOV vizsgálata rendkívül drága, azzal csak a legmagasabb biztonsági besorolású, BSL-4-es szintű laboratóriumokban foglalkozhatnak. Az újonnan kifejlesztett kórokozó az emberekre jóval kisebb fenyegetést jelent, és akár BSL-2-es laboratóriumokban is tanulmányozhatják.

A genetikailag átalakított vírus az ebolához hasonló tüneteket idéz elő hörcsögökben. Az elpusztult egyedek további vizsgálatai feltárták, hogy a kórokozó az egész testükben elterjedt, beleértve a szívüket, az agyukat, a veséjüket és a májukat, a szemükön pedig fekélyt okozott. Minden állat a fertőzést követő 2-3 napon belül elpusztult.

A szakértők abban bíznak, hogy az új modellvírus hozzájárulhat az ebolához köthető szemészeti rendellenességek kutatásához. A kórokozó akár a vakcinafejlesztést is segítheti majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik