Tudomány

Usain Boltot is lefutná ez az apró emlős

Xavier Hoenner Photography / Getty Images
Xavier Hoenner Photography / Getty Images

Az elsősorban Ausztráliában és Tasmaniában őshonos vombatok apró állatok: a kifejlett példányok testhossza maximum 70–110 centiméter, míg tömegük nagyjából 20–35 kilogramm lehet. Ennek ellenére a többnyire éjszaka aktív állatok elképesztő gyorsasággal bírnak, és rövid távon akár még az olimpiai bajnok futót, Usain Boltot is lehagynák, írja az IFLScience.

Az ausztráliai Adelaide-i Egyetem doktora, David Taggart tesztelve, hogy vajon mítosz-e a vombatok gyorsasága, időmérő futamot rendezett. Az eredmények alapján az emlősök terepen akár 40 kilométer/órás sebességet is képesek voltak elérni, ám a szuflájuk csupán rövid ideig, nagyjából 50 méterig tart.

Amennyiben képesek lennének ugyanezt a sebességet tovább fenntartani, 9 másodperc alatt is megtehetnék a 100 métert, míg a jamaikai futó rekordja 9,58 másodperc.

Hasonlót eddig nem dokumentáltak, de a kutató szerint a rövid kitörés is elég ahhoz, hogy lehagyják az emberek többségét. Taggart elmondása szerint 30 éves pályafutása alatt körülbelül 12 ezer példányt próbáltak meg elkapni, de csak 2600-at sikerült.

Ennek a sebességen túl az is az oka, hogy a vombat legtöbbször túl közel van az üregéhez ahhoz, hogy elkapják. A lyuk bejáratának őrzése szintén nem életképes stratégia, mivel legtöbbször nem egy bejárat van az üregbe. A tenyészidőszakban azonban a vombatok messzebbre mennek, szerelmet keresve, és mivel rövid ideig tart a vombatok sprintje, ilyenkor több esély van elkapni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik